3 rady, jak wybrać dobre jabłka
Tylko te jabłka są zdrowe, które są wolne od chorób, pleśni, grzybów. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę przy wyborze jabłek.

Jedno średniej wielkości jabłko dostarcza około 14 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C oraz około 18 proc. Badania udowodniły że, spożywanie tych owoców obniża poziom cholesterolu, ogranicza ryzyko zachorowań na raka (zwłaszcza płuc), pomaga w chorobie wieńcowej serca, spowalnia rozwój cukrzycy typu II, a także pomaga w utracie zbędnych kilogramów. A więc jedzmy jabłka! Podpowiadamy, jak wybrać te najzdrowsze.
1. Ogólny wygląd owoców. Do spożycia wybieraj tylko świeże, nie pomarszczone owoce bez widocznych uszkodzeń i oznak rozwoju chorób.
2. Skórka jabłka. Jej wygląd zależy od odmiany – może być zarówno gładka i błyszcząca, jak i matowa. Natomiast wszelkie nietypowe zmiany na skórce, ciemne plamy, czy też nierówności mogą oznaczać chorobę owoców.
3. Miąższ i gniazda nasienne. Miąższ powinien być soczysty, jednorodny i chrupki. W zależności od odmiany owocu ma kolor od białego do jasno żółtego, a od strony skórki może być także różowy. Brązowe zabarwienie czy plamy powinny wzbudzić nasz niepokój. Zwracajmy również uwagę na gniazda nasienne. Jeśli mają oznaki pleśnienia – to jabłka nie nadają się do spożycia!
Opr. Małgorzata Świgoń na podst. materiałów Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin

