Hubiak pospolity (Fomes fomentarius)
Chyba najpospolitszy grzyb nadrzewny, nazywany potocznie hubą. Niejadalny.

Wygląd
Owocniki hubiaka są wieloletnie tzn. każdego roku przyrasta kolejna warstwa. Mają kształt półkolisty, kopytowaty, są bokiem przyrośnięte do podłoża. Dorastają w/g atlasów do 50 cm szerokości, ale bywają też większe. Z wierzchu hubiak jest jasnoszary albo szarobrązowy, ma matową powierzchnię z suchą, strefowaną skorupą. Hymenofor rurkowaty, rurki brązowe z jasno orzechowymi, drobniutkimi porami, które po uciśnięciu ciemnieją. Miąższ zamszowaty, korkowato-zdrewniały, rdzawo-brązowy. Zapach przyjemny, grzybowy; smak cierpki.
Zobacz nazwy regionalne hubiaka pospolitego
Występowanie
Hubiaki rosną przede wszystkim na osłabionych drzewach liściastych, zwłaszcza na brzozach i bukach, sporadycznie na drzewach iglastych. Możemy je spotkać przez cały rok w lasach, parkach, ogrodach. To groźny pasożyt drzew powodujący szybko postępującą białą zgniliznę drewna. Wyrastają pojedynczo albo w grupach kilku owocników. Zdarza się, że gdy zaatakowane drzewo się zwali, kolejne owocniki wyrastają na poprzednim, ale pod innym kątem.
W maju i czerwcu owocniki rozsiewają zarodniki i są wtedy pokryte białym pyłem, jakby omączone.
Miąższ hubiaka łatwo i długo się tli więc dawniej robiono z niego tzw. hubkę do rozniecania ognia. Wykorzystywano go też jako środek opatrunkowy do tamowania krwi ponieważ jest stosunkowo miękki i chłonny.
1 z 3

Hubiak pospolity (Fomes fomentarius)
hubiak pospolity
2 z 3

Hubiak pospolity (Fomes fomentarius)
hubiak pospolity
3 z 3

Hubiak pospolity (Fomes fomentarius)
hubiak pospolity

