Wygląd
Owocniki uszaka mają postać dość cienkich miseczek, kubeczków, przyrośniętych do drewna bokiem lub jakby siedzących na gałęzi. Trzonek, króciutki, występuje rzadko. Górna powierzchnia owocnika jest bardzo delikatnie filcowata i żyłkowana, dolna gładka i jedwabiście lśniąca. Obie koloru brązowego, szarobrązowego, czerwonobrązowego, zdarzają się także egzemplarze albinotyczne. Ich miąższ ma postać twardawej galarety lub chrząstki, wysychając stają się skórzaste lub rogowate. Właściwie nie ma zapachu ani smaku. Przeciętny owocnik ma średnicę 3-6 cm, ale zdarzają się większe. Są jadalne a z racji kształtu i konsystencji owocników bardzo trudno je pomylić z innym gatunkiem.
Zobacz inne nazwy uszaka bzowego
Występowanie
Uszaki spotykamy najczęściej na starych gałęziach czarnego bzu. Rzadziej na innych drzewach i krzewach liściastych. Wyrastają gromadnie, w dużych koloniach. Możemy je spotkać w lasach, parkach, ogrodach, właściwie przez cały rok w okresach wilgotnych, również zimą. To pospolity choć mało znany u nas grzyb.
Zastosowanie w kuchni
Uszaki można marynować, dodawać do dań kuchni chińskiej i różnych sałatek. Nam bardziej znany jest krewniak ucha bzowego - chiński grzyb Mun, o bardziej mięsistej konsystencji - do kupienia w postaci suszonej - ale nasz rodzimy uszak może być wykorzystywany do takich samych dań.
Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?
Uszaki to grzyby kosmopolityczne, występujące na całym świecie.