Lunch w Warszawie – gdzie warto się wybrać

ludzie w restauracji fot. Fotolia
Masz ochotę zjeść coś dobrego na mieście, ale obawiasz się o cenę albo jakość jedzenia? Oto 5 najlepszych miejsc w stolicy!
Katarzyna Krajewska / 12.12.2016 21:41
ludzie w restauracji fot. Fotolia

Można wydać sporo i zostawić prawie cały lunch na talerzu, a do tego wyjść głodnym z restauracji, a przecież to nie o to chodzi. Jak więc wybrać te najlepsze miejsca w stolicy? Poznaj nasze propozycje!

3 razy na TAK!

Według portalu LunchMapa najtaniej można zjeść w restauracji SI, która znajduje się przy Placu Bankowym. Tym bardziej w grudniu, kiedy to właściciele lokalu obniżają ceny. Za trzydaniowy zestaw lunchowy zapłacimy tylko 17,90 zł. Wielbiciele kuchni włoskiej z pewnością znajdą tu coś dla siebie!

Poznaj 5 najbardziej oryginalnych restauracji w Polsce!

Złap króliczka!

Warto też wybrać się do restauracji Pędzący Królik, która znajduje się przy ul. Moliera. Na pewno nie zawiedziemy się niezależnie od tego, co zamówimy. Zupy i drugie dania zachwycają smakiem. Kucharze gotują tak dobrze, że nie sposób tam nie wrócić. Aranżacja wnętrza też z pewnością każdego zaskoczy. A ceny mają przystępne. Zapiekane figi z serem gorgonzola za 29 zł czy zupa grzybowa z francuskim makaronem za 17 zł? Sama zdecyduj!

Żuraw, ale bez czapli

Ominięcie restauracji Żurawina również byłoby grzechem. Ceny nie są kosmicznie wysokie. Naprawdę warto tam zjeść przynajmniej raz w życiu. Gwarantujemy, że smak zamówionej potrawy zostanie z wami na zawsze. Za zupę, drugie danie, deser i kieliszek wina zapłacimy ok. 23-26 zł. Żurawinę znajdziemy w centrum stolicy przy ulicy Żurawiej.


Fot. Fotolia

Prawdziwe smaki Azji…

Parowóz to miejsce dla każdego, kto kocha kuchnię azjatycką. Można tu zjeść pierożki z wieprzowiną i warzywami, wołowiną i grzybami mung, z ziemniakami, kokosem i curry lub na słodko (10 sztuk za 10-17 zł). Pierożki są przygotowane według autorskiej receptury i lepione ręcznie. Restauracja znajduje się na Woli przy ul. Zawiszy.

Sekret tkwi w tradycyjnych recepturach

Kotłownia serwuje dania kuchni włoskiej oparte na tradycyjnych recepturach i oryginalnych produktach, a do nich włoskie wina z małych, rodzinnych winnic. Polecamy szczególnie pierś kaczki na sosie z czarnej porzeczki z pierożkami faszerowanymi gruszką i serem taleggio za 49 zł oraz krem dyniowy z imbirem, mlekiem kokosowym, oliwą z pestek dyni i creme fresk za 14 zł. Restauracja znajduje się na warszawskim Żoliborzu przy ul. Suzina.

Chciała nakarmić piersią dziecko w restauracji i odesłano ją do toalety. Pozwała właściciela. Jest wyrok!

Redakcja poleca

REKLAMA