Polki eksplorują: Gdzie zjeść najlepszą sezonową drożdżówkę? Top 5 warszawskich cukierni
W lipcu wszyscy zajadaliśmy się jagodziankami. Jednak sezon na jagody już dawno się zakończył i z witryn naszych ulubionych kawiarni poznikały ciężkie od jagodowego nadzienia jagodzianki, lub jak to woli jagodniki. Jakie drożdżówki zjemy o tej porze roku? Postanowiłyśmy to sprawdzić.

Dobra drożdżówka nijak ma się do tych ze szkolnych sklepików (sucha buła z minimalną ilością owocowej frużeliny w środku). Idealna drożdżówka powinna być pełna nadzienia, pachnąca masłem (!!!), wilgotna i z dużą ilością maślanej kruszonki. Po sezonie na jagodzianki, które pożegnaliśmy z wielkim smutkiem (drożdżówki z mrożonymi owocami nie smakują już tak dobrze, więc wolimy poczekać do kolejnego lata) sprawdziłyśmy, co obecnie oferują warszawskie kawiarnie. Te prześcigają się między sobą w ofercie sezonowych wypieków. Czy znalazłyśmy godnego zastępcę jagodzianki?
Spis treści:
„Lukullus", ul. Rozbrat 22/24, Mokotowska 52 A, Chmielna 32
W cukierni, która swoim designem przywodzi na myśl ducha St. Tropez, po sezonie na jagodzianki, nastał czas na wypieki ze śliwkami i porzeczkami. Polecamy Wam tartaletki ze śliwkami i kremem z prażonych migdałów w cieście francuskim. Jednak naszym faworytem jest drożdżówka ze śliwkami, dużą ilością kruszonki, posypana gruboziarnistą solą dla przełamania smaku. Pycha!
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
„Być może", ul. Bagatela 14, Dobra 22/24
W piekarni „Być może" kupimy nie tylko wypiekany na miejscu chleb i bagietki, ale również słodkie wypieki. W lipcu zaglądałyśmy tu po przepełnione owocami i maślaną kruszonką, jagodzianki i malinówki. Co po nich? Piekarnio-kawiarnia w jesiennym sezonie stawia na swój niezawodny i uwielbiany przez klientów klasyk, a więc cynamonkę! Idealna na śniadanie lub jako dodatek do kawy. My uwielbiamy jeść, ją odwijając warstwa po warstwie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
„Ciastko z dziurką", ul. Wilcza 26
To miejsce odwiedzamy nie tylko wtedy, kiedy trzeba odebrać urodzinowy tort. Cukiernia oprócz przepysznych ciast, uraczy Was także swoimi sezonowymi drożdżówkami. Polecamy Wam jabłkowy paj z migdałami, cynamonem i anyżem. Poezja smaków!
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
„Kukułka", ul. Mokotowska 52
Cukiernia, która w lipcu karmiła nas (musimy to przyznać - najlepszymi jagodziankami w mieście!), jesienią stawia również na smaki sezonowe. Do kawy zjemy tu drożdżówkę z morelą, francuza z jabłkiem, croissant z konfiturą z czarnej porzeczki, cynamonkę, koguta z karmelem. Jednak naszym numerem jeden zaraz po wakacyjnej jagodziance, jest drożdżówka – szarlotka z kruszonką. W wersji na ciepło smakuje obłędnie! Dlatego do Kukułki zaglądamy rano przed pracą, kiedy przyjeżdża świeża dostawa.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
„Cukier w cukrze", ul. Inżynierska 1 (wejście od ul. Wileńskiej
Cukier w cukrze to kolejne miejsce, gdzie zamówicie kolorowe, w retro klimacie torty – szczerze polecamy, są pyszne! Do tego miejsca warto się także wybrać na drożdżówki z morelą pod kruszonką, które z pewnością można nazwać godnymi następcami jagodzianek.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Czytaj także:
Polki eksplorują: gdzie zjeść najlepsze śniadanie? Top 7 warszawskich śniadaniowni
Polki eksplorują: gdzie wypić najlepszą kawę? Top 5 warszawskich kawiarni
Dietetyczne, zdrowe śniadania - przepisy na cały tydzień

