Polki eksplorują: Gdzie zjeść najlepszą sezonową drożdżówkę? Top 5 warszawskich cukierni

Kobieta w kawiarni fot. Archiwum prywatne
W lipcu wszyscy zajadaliśmy się jagodziankami. Jednak sezon na jagody już dawno się zakończył i z witryn naszych ulubionych kawiarni poznikały ciężkie od jagodowego nadzienia jagodzianki, lub jak to woli jagodniki. Jakie drożdżówki zjemy o tej porze roku? Postanowiłyśmy to sprawdzić.
/ 24.09.2021 07:53
Kobieta w kawiarni fot. Archiwum prywatne

Dobra drożdżówka nijak ma się do tych ze szkolnych sklepików (sucha buła z minimalną ilością owocowej frużeliny w środku). Idealna drożdżówka powinna być pełna nadzienia, pachnąca masłem (!!!), wilgotna i z dużą ilością maślanej kruszonki. Po sezonie na jagodzianki, które pożegnaliśmy z wielkim smutkiem (drożdżówki z mrożonymi owocami nie smakują już tak dobrze, więc wolimy poczekać do kolejnego lata) sprawdziłyśmy, co obecnie oferują warszawskie kawiarnie. Te prześcigają się między sobą w ofercie sezonowych wypieków. Czy znalazłyśmy godnego zastępcę jagodzianki?

Spis treści:

  1. „Lukullus"
  2. „Być może"
  3. „Ciasto z dziurką"
  4. „Kukułka"
  5. „Cukier w lukrze"

Lukullus", ul. Rozbrat 22/24, Mokotowska 52 A, Chmielna 32

W cukierni, która swoim designem przywodzi na myśl ducha St. Tropez, po sezonie na jagodzianki, nastał czas na wypieki ze śliwkami i porzeczkami. Polecamy Wam tartaletki ze śliwkami i kremem z prażonych migdałów w cieście francuskim. Jednak naszym faworytem jest drożdżówka ze śliwkami, dużą ilością kruszonki, posypana gruboziarnistą solą dla przełamania smaku. Pycha!

„Być może", ul. Bagatela 14, Dobra 22/24

W piekarni „Być może" kupimy nie tylko wypiekany na miejscu chleb i bagietki, ale również słodkie wypieki. W lipcu zaglądałyśmy tu po przepełnione owocami i maślaną kruszonką, jagodzianki i malinówki. Co po nich? Piekarnio-kawiarnia w jesiennym sezonie stawia na swój niezawodny i uwielbiany przez klientów klasyk, a więc cynamonkę! Idealna na śniadanie lub jako dodatek do kawy. My uwielbiamy jeść, ją odwijając warstwa po warstwie.

„Ciastko z dziurką", ul. Wilcza 26

To miejsce odwiedzamy nie tylko wtedy, kiedy trzeba odebrać urodzinowy tort. Cukiernia oprócz przepysznych ciast, uraczy Was także swoimi sezonowymi drożdżówkami. Polecamy Wam jabłkowy paj z migdałami, cynamonem i anyżem. Poezja smaków!

„Kukułka", ul. Mokotowska 52

Cukiernia, która w lipcu karmiła nas (musimy to przyznać - najlepszymi jagodziankami w mieście!), jesienią stawia również na smaki sezonowe. Do kawy zjemy tu drożdżówkę z morelą, francuza z jabłkiem, croissant z konfiturą z czarnej porzeczki, cynamonkę, koguta z karmelem. Jednak naszym numerem jeden zaraz po wakacyjnej jagodziance, jest drożdżówka – szarlotka z kruszonką. W wersji na ciepło smakuje obłędnie! Dlatego do Kukułki zaglądamy rano przed pracą, kiedy przyjeżdża świeża dostawa.

„Cukier w cukrze", ul. Inżynierska 1 (wejście od ul. Wileńskiej

Cukier w cukrze to kolejne miejsce, gdzie zamówicie kolorowe, w retro klimacie torty – szczerze polecamy, są pyszne! Do tego miejsca warto się także wybrać na drożdżówki z morelą pod kruszonką, które z pewnością można nazwać godnymi następcami jagodzianek.

Czytaj także:
Polki eksplorują: gdzie zjeść najlepsze śniadanie? Top 7 warszawskich śniadaniowni
Polki eksplorują: gdzie wypić najlepszą kawę? Top 5 warszawskich kawiarni
Dietetyczne, zdrowe śniadania - przepisy na cały tydzień

Redakcja poleca

REKLAMA