Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży puszki fasolki curry i fasolki po bretońsku firmy Bonduelle.
Dlaczego? Jak podano w komunikacie:
Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania (puszki) tzn. brak hermetycznego zamknięcia i możliwość wycieku zawartości, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Ze sprzedaży wycofywane są puszki z żywnością wyprodukowane na Węgrzech w opakowaniach o pojemności 425 ml. Ich termin przydatności do spożycia mija 31 marca 2024 r.
Nazwy produktów, oznakowanie na opakowaniu i objętość opakowania:
- Polska fasolka po bretońsku, 31/03/24 RHG042510.14 L 07/05/2020 019 Hx, następnie czas produkcji z przedziału od 02:40 do 07:20, 425 ml,
- Indyjska fasolka curry, 31/03/24 RHG042510.25 L07/05/2020 019 Hx czas produkcji z przedziału od 21:40 do 23:35, 425 ml,
- Indyjska fasolka curry, 31/03/24 RHG042510.14 L 07/05/2020 019 Hx czas produkcji z przedziału od 01:45 do 06:35, 425 ml.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofywanie produktów z obrotu. Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby produkty wskazane w komunikacie nie były spożywane przez konsumentów.
Jeśli masz wymienione wyżej puszki fasolki marki Bonduelle w swojej kuchni, powinnaś je wyrzucić lub zwrócić do sklepu.
Produkty wskazane w komunikacie zostały dostarczone do odbiorców w Polsce w czerwcu i w lipcu 2020 r. przez węgierskiego producenta i podlegają wycofaniu. Odbiorcy w Polsce powinni wstrzymać dalszą sprzedaż tych produktów i usunąć je z półek sklepowych.
Więcej najświeższych informacji:
Nie szczepisz siebie i bliskich? Płać za leczenie osób, które zarazisz
W szkole na Podlasiu powstaje klasa o profilu disco-polo