Chleby pszenne
Jak wskazuje na to sama nazwa, są to chleby, które wykonuje się z mąki pszennej. O jakości bochenka decyduje rodzaj mąki, z którego został wykonany. Z najlepszej mąki, która powstaje z mielenia pełnego ziarna, otrzymuje się chleb pszenny razowy. Następnym przykładem dobrego jakościowego chleba jest graham – chleb z mąki pszennej, do której dodaje się wcześniej oddzielone, pozostałe części ziarna bogate w witaminy i błonnik. Za pszenne chleby najlepszej jakości uważa się chleb orkiszowy (wykonany z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej) czy chleb z mąki pur-pur (otrzymywanej z niemodyfikowanej genetycznie, czystej pszenicy o tej samej nazwie).
Na złość tym, którzy szukają pełnoziarnistego, zdrowego pieczywa, większość chlebów pszennych wypieka się z oczyszczonej mąki pszennej. Jest to mąka, którą otrzymuje się tylko z części ziarna, głównie – bielma. Bielmo zawiera bardzo niewiele składników odżywczych, przede wszystkim skrobię, magnez, wapń, śladowe ilości błonnika i białka. Skrobia to cukier złożony, który przede wszystkim dostarcza organizmowi energii, podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi.
Dla kogo chleb pszenny? Jest lekkostrawny, więc idealny dla osób, które cierpią na problemy trawienne i wrzody żołądka.
Chleby pszenno-żytnie (mieszane)
Otrzymuje się je z dwóch rodzajów mąki – pszennej i żytniej. Proporcje mogą być różne. Można przyjąć, że im więcej mąki żytniej znajduje się w bochenku, tym zdrowszy chleb. Mąka żytnia (w zależności od przemiału), zawiera dużo minerałów i witamin oraz bardzo ważny dla naszej diety błonnik, który powoduje spadek poziomu glukozy we krwi i reguluje pracę układu pokarmowego.
Do wypieku chlebów pszenno-żytnich używa się mąki częściowo oczyszczonej.
Przykładem chleba pszenno-żytniego jest chleb baltonowski, który powinien zawierać około 60% mąki pszennej i 40% żytniej.
Dla kogo chleb mieszany? Dla osób, które nie przepadają za żytnim pieczywem, mają kłopoty z trawieniem, ale chcą wybrać chleb bogatszy w cenne składniki odżywcze.
Chleby żytnie
Ciasto na chleby żytnie wyrabia się z żytniej mąki. Mówi się, że nawet najgorsza mąka żytnia jest lepsza niż pszenna. Dlaczego?
Pieczywo żytnie nie podnosi poziomu glukozy krwi tak jak pszenne, zawiera więcej błonnika i witamin z grupy B, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom nowotworowym. Poza tym, mówi się, że chleb żytni, szczególnie ten razowy, wspomaga odchudzanie – dobrze wiąże wodę, przyspiesza przemianę materii. Niestety, jest dość ciężkostrawny i u niektórych może powodować problemy trawienne.
Polecamy: Jak robić zakupy związane z jedzeniem?
Chleb żytni, podobnie jak pszenny, może być różnej jakości i podobnie jak w przypadku chleba pszennego, o jego jakości decyduje typ mąki.
Najlepsze, najbardziej pełnowartościowe chleby żytnie wypieka się z mąki razowej, czyli takiej, która powstała z pełnego przemiału ziarna (wszystkich jego części).
Popularnym rodzajem żytniego chleba jest pumpernikiel – chleb słodzony miodem, melasą lub jabłkami. Innym przykładem jest chleb litewski (z dodatkiem kminku). W niektórych sklepach można się też natknąć na chleb turecki (przekładany bakaliami).
Dla kogo chleb żytni?
Poleca się go osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, cukrzycą i wszystkim, którzy są na diecie odchudzającej (jedna kromka chleba żytniego syci bardziej, niż kromka chleba pszennego). U niektórych może powodować problemy trawienne, dlatego nie poleca się go osobom cierpiącym np. na wrzody żołądka.
Na rynku nie brakuje też chlebów wykonanych z innych, rzadziej spotykanych rodzajów mąki. Do najpopularniejszych należy chleb z mąki kukurydzianej (bogaty w błonnik, ubogi w skrobię, zawiera witaminy A, E i D), chleb z mąki gryczanej (ma dużo minerałów i witamin, szary kolor i posmak kaszy), chleb z dodatkiem mąki ziemniaczanej (dzięki niej, miękisz chleba jest wilgotny).
Czytaj także: Jak rozbić zakupy?