Keto racuchy i keto placki twarogowe to idealny pomysł na szybki posiłek zgodny z jadłospisem diety ketogenicznej. Samo ciasto szykuje się błyskawicznie, najwięcej czasu zajmuje smażenie. Podczas tej czynności szczególną uwagę trzeba zwrócić na racuchy z mąki kokosowej, która na zbyt dużym ogniu zacznie się szybko przypalać, dlatego po rozgrzaniu patelni, trzeba pod nią wyraźnie zmniejszyć ogień, przed nakładaniem keto placków kokosowych.
Spis treści:
Keto placki twarogowe
Keto racuchy twarogowe to pyszny, wytrawny i wysokobiałkowy posiłek. Można je polać keto ketchupem lub posolić i dodać nieco pieprzu. Te keto placki z mąki migdałowej zawsze się udają!
Składniki:
- 250 g twarogu chudego,
- jajo,
- 2 łyżki mąki migdałowej,
- łyżka zmiksowanego siemienia lnianego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g tartego żółtego sera,
- olej do smażenia,
- pokruszone orzechy (dowolne).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, poza olejem i pokruszonymi orzechami, wrzuć do miski. Ugniataj widelcem, aż składniki się połączą.
- Ulep z masy placuszki o grubości do 1 cm. Możesz także nakładać ciasto na patelnię łyżką i na niej formować kształt i grubość placka.
- Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Gdy się zrumienią, obróć na drugą stronę i smaż 4-5 minut.
- Podawaj na ciepło posypane kruszonymi orzechami. Możesz też jeść je z tłustą śmietaną.
fot. Keto placki twarogowe/ Adobe Stock, Nicolas
Keto racuchy z jabłkami
Pyszne keto placki z jabłkami najlepiej nadają się na przekąskę lub deser. Aby były bardziej aromatyczne, możesz do ciasta dodać trochę cynamonu lub gałki muszkatołowej.
Składniki:
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki migdałowej,
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub mąki z orzechów włoskich,
- łyżeczka gumy ksantanowej,
- 4 łyżki „mleka” migdałowego niesłodzonego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jabłka,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wrzuć do miski wszystkie suche składniki. Wbij jaja i dodaj napój migdałowy. Zmiksuj na gładką masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej maki migdałowej lub napoju.
- Jabłka obierz i wkrój do ciasta. Wymieszaj.
- Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz na patelni. Po nałożeniu spłaszcz keto racuchy łyżką.
- Smaż na średnim ogniu do zrumienienia się z obu stron – zwykle 3-5 minut po każdej ze stron.
- Podawaj z tłustą śmietaną. Możesz posypywać słodzikiem.
fot. Keto racuchy z jabłkami/ Adobe Stock, myviewpoint
Keto racuchy z mascarpone
Te keto racuchy mąki kokosowej z mascarpone są szykowane z użyciem wiórków kokosowych, a nie mąki migdałowej. Mają przez to nieco inny smak, który może wielu osobom bardziej odpowiadać. Najlepsze są jedzone z dodatkiem owoców.
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g mascarpone,
- 50 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- owoce, np. borówki amerykańskie. Truskawki na keto też są dozwolone!
Sposób przygotowania:
- Wybij jaja, oddzielając białka od żółtek.
- Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywno.
- Żółtka zmiksuj z serkiem mascarpone. Dodaj wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Wmieszaj pianę białek łyżką, aż ciasto będzie w miarę jednolite.
- Smaż małe placuszki na posmarowanej tłuszczem patelni aż do zrumienienia z obu stron.
- Podawaj posypując owocami i z kleksem tłustej śmietany.
fot. Keto racuchy z mascarpone/ Adobe Stock, dolphy_tv
Czytaj także:
Keto ciasto z borówkami – 4 przepisy
Placki z cukinii keto – 3 niskowęglowodanowe przepisy
5 przepisów na keto jagodzianki