Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Nadmiar groźniejszy, niż niedobór. Na co szkodzi cynk?
Nadmiar groźniejszy, niż niedobór. Na co szkodzi cynk?3 lata temu
Nadmiar cynku może okazać się toksyczny, powodować przedawkowanie i szkodzić. Bardzo rzadko można doprowadzić do tego poprzez spożywanie produktów spożywczych, ale już popularne suplementy z cynkiem mogą spowodować jego nadmiar w organizmie i przedawkowanie. Bezpieczna maksymalna dzienna dawka cynku to ok. 40 mg, jeśli będziesz jeść go więcej, może ci zaszkodzić. Czytaj więcej
Ocet jabłkowy na odchudzanie. Sprawdzamy, czy jest skuteczny i jak go stosować
Ocet jabłkowy na odchudzanie. Sprawdzamy, czy jest skuteczny i jak go stosować3 lata temu
Ocet jabłkowy na odchudzanie jest stosowany od wielu pokoleń. Picie octu jabłkowego może pomóc w schudnięciu dzięki regulacji apetytu, poziomu cukru i wspomaganiu trawienia. Sprawdzamy, czy ocet jabłkowy faktycznie może pomagać w odchudzaniu i jakie efekty daje. Czytaj więcej
Skrobia oporna, czyli coś, co jelita lubią najbardziej. Dlaczego zimne ziemniaki są zdrowsze, niż te świeżo ugotowane?
Skrobia oporna, czyli coś, co jelita lubią najbardziej. Dlaczego zimne ziemniaki są zdrowsze, niż te świeżo ugotowane?3 lata temu
Skrobia oporna to rodzaj błonnika pokarmowego, który powstaje na przykład po ugotowaniu i ochłodzeniu produktów skrobiowych. Skrobia oporna to świetne pożywienie dla bakterii jelitowych, jest więc bardzo zdrowa i korzystna dla organizmu. Najlepsze źródła skrobi opornej to między innymi: ziemne ziemniaki, zielone banany, ryż i makaron. Czytaj więcej
Na tropie dobrego składu: wybieramy 7 jogurtów pitnych bez cukru
Na tropie dobrego składu: wybieramy 7 jogurtów pitnych bez cukru3 lata temu
Już nie tak trudno znaleźć jogurt pitny o dobrym składzie. Przeglądnęłam asortyment sklepowy i wybrałam 7 propozycji jogurtów bez cukru, które z czystym sumieniem mogę polecić, jeśli szukasz szybkiej przekąski lub pomysłu na II śniadanie ze sklepu. Na liście znajdziesz propozycje wysokobiałkowe, ale też wegańskie zamienniki jogurtów. Wszystkie dostępne są w popularnych dyskontach. Czytaj więcej
Dieta planetarna - jedyny jadłospis, który wyżywi ludzkość i nie zniszczy środowiska
Dieta planetarna - jedyny jadłospis, który wyżywi ludzkość i nie zniszczy środowiska3 lata temu
Dieta planetarna to sposób żywienia tworzony, by sprostać wyzwaniu wyżywienia zwiększającej się populacji świata, przy zachowaniu zasobów środowiska naturalnego i dobrej wartości zdrowotnej diety. Dieta planetarna została opracowana przez ekspertów z komisji Lancet. Czytaj więcej
Dieta ubogoresztkowa - przepisy na obiad, zasady, efekty diety bezresztkowej
Dieta ubogoresztkowa - przepisy na obiad, zasady, efekty diety bezresztkowej3 lata temu
Dieta ubogoresztkowa, znana też jako dieta bezresztkowa, to dieta uboga w błonnik. Jest polecana osobom, które cierpią na choroby zapalne jelit lub muszą ograniczać ilość błonnika w diecie, nie jest to dobra dieta odchudzająca. Poznaj przykładowy jadłospis i przepisy w diecie ubogoresztkowej. Czytaj więcej
Warzywa psiankowate - pełna lista. Kiedy i dlaczego trzeba ich unikać?
Warzywa psiankowate - pełna lista. Kiedy i dlaczego trzeba ich unikać?3 lata temu
Do grupy roślin psiankowatych należy wiele popularnych warzyw. Lista warzyw psiankowatych przyda się szczególnie osobom z niedoczynnością tarczycy, reumatoidalnym zapaleniem stawów i osobom chcącym zastosować protokół autoimmunologiczny. Czytaj więcej
Dynia (miąższ dyni, pestki dyni, olej z pestek dyni): wartości odżywcze, właściwości, przepisy
Dynia (miąższ dyni, pestki dyni, olej z pestek dyni): wartości odżywcze, właściwości, przepisy3 lata temu
Dynia ma korzystne właściwości odżywcze i lecznicze. Wspomaga oczyszczanie organizmu i opóźnia procesy starzenia. To skarbnica beta-karotenu, witamin i licznych składników mineralnych. Pestki dyni oraz olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom są zalecane jako środek na pasożyty, a także leczniczo przy schorzeniach prostaty. Czytaj więcej
Jak przestać jeść mięso? 7 kroków, które ci w tym pomogą
Jak przestać jeść mięso? 7 kroków, które ci w tym pomogą3 lata temu
Jeśli masz zamiar przestać jeść mięso lub je ograniczyć, musisz odpowiednio się do tego przygotować. Podpowiadamy co zrobić, żeby zmniejszyć ilość mięsa w jadłospisie, zachowując dobry smak i wartości odżywcze diety. Czytaj więcej
Dieta oczyszczająca jelita - zasady, jadłospis i przepisy
Dieta oczyszczająca jelita - zasady, jadłospis i przepisy3 lata temu
Dieta oczyszczająca jelita pozwala poczuć się lżej i jest dobrym początkiem do rozpoczęcia diety odchudzającej. Jadłospis w diecie oczyszczającej jelita składa się z wielu warzyw i owoców. Menu obfituje w produkty bogatobłonnikowe. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA