Jan Kuroń w listopadzie wydał swoją pierwszą książkę „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia“, więc przyszedł czas na spotkanie autorskie połączone z premierą. W restauracji Roberta Sowy „No31“ 8 grudnia pojawiła się plejada gwiazd wielkiego formatu.
Jan Kuroń wraz z żoną, Anetą Kuroń, zaprosili same znakomitości. Wśród gości nie zabrakło Hanny Bakuły (przeczytajcie o jej książce "Jak być ogierem do konca życia"), Lidii Kopanii, Łukasza Nowickiego, Mariusza Totoszko, Katarzyny Pierścionek, Mariety Mareckiej, Danuty Błażejczyk czy Jarosława Milnera. Zaproszeni goście bawili się wyśmienicie i ze smakiem: dosłownie i w przenośni!
Gwiazdy na spotkaniu autorskim z Janem Kuroniem
Jan Kuroń w książce „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” udowadnia, że samodzielne przygotowywanie jedzenia nie musi zajmować więcej niż 20-30min. Posiłki można przygotować szybko i sprawnie, nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania. Autor podpowiada jak odpowiednio zaplanować zakupy, by kupować bardziej świadomie i nie ulegać sklepowym promocjom. Ważne, by nie marnować jedzenia - to jego jedna z głównych zasad postępowania w kuchni, jedna z tych, które przekazał mu ojciec, Maciej Kuroń.W książce znajdują się także porady jakie produkty zawsze powinny znajdować się w domu, co powinniśmy trzymać w swojej spiżarni, na półkach, w szafkach, które produkty można schować do lodówki, a które można mrozić.W „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” znajdziemy też wiele wspaniałych przepisów na smaczne dania. W rozdziale „Kupuj lokalnie, gotuj globalnie” stawia na wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Polskie produkty są najlepsze i właśnie lokalnym produktom placuszki z botwiny zawdzięczają wspaniały i delikatny smak. Z kolei przepis na pasztet z kaczki z żurawiną i porto pokazuje, że można przyrządzić wykwintne danie naprawdę niskim kosztem. Oczywiście w książce nie zabrakło przepisów na słodkości. Aneta Kuroń - żona autora wyznała:
„W tym duecie to ona jest słodka, a on zdecydowanie bardziej wytrawny”.
I to dlatego ten rozdział przygotowany jest przez Nią!Książka „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” (Edipresse Książki) dostępna jest już w sprzedaży, m.in. na HitSalonik.