Reklama
Składniki:

50 dag piersi indyka,
4 jaja,
szklanka śmietany,
po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół oregano i bazylii oraz natki pietruszki,
czerwona papryka,
przprawa warzywna,
2 łyżki zielonego pieprzu,
biały pieprz,
sól,
masło do posmarowania folii.

Przygotowanie:

Zmielić mięso. Umyć paprykę. Usunąć gnizda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mięsem, śmietaną, ziołami, papryką i przyprawą do zup. Posolić. Doprawić białym pieprzem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą pasztetową. Formę do pieczenia wyłożyć posmarowaną masłem folią aluminiową i wysypać zielonym pieprzem. Przełożyć masę. Przykryć folią. Wstawić do naczynia z wodą. Danie umieścić w piekarniku. Piec w temp. 220 st. C przez 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama