Reklama
Składniki:

Ciasto:
100 ml ciepłego mleka,
20 dag mąki,
pół opakowania drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula.

Farsz:
2 serki mozarella,
1 puszka pomidorów bez skórki
10 czarnych oliwek bez pestek,
majeranek,
oregano,
sól.

Sos:
1 łyżeczka masła,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
pół kostki bulionu warzywnego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
1 łyżeczka ketchupu,
sproszkowany czosnek,
sól,
mąka ziemniaczana.

Przygotowanie:

Ciasto: wymieszać mleko z cukrem i drożdżami. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę mieszać z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Przyprawić. Wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrobić je jeszcze przez minutę i uformować kulę. Wałkować ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. i grubości kilku mimiletrów. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny. Farsz: ser odsączyć z zalewy. Pomidory z puszki odsączyć z soku. Mozarellę pokroić na plasterki i wyłożyć nimi ciasto. Posolić. Oprószyć oregano. Pomidory pokroić na plasterki i ułozyć na serze na całej powierzchni ciasta. Lekko posolić. Oprószyć majerankiem. Na wierzch ułożyć drugi serek mozarella pokrojony na plasterki. Ułożyć oliwki. Sos: zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać odsączony sok z pomidorów. Zagotować. Po paru minutach dodać kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. gotować. Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Pizzę piec w temp. 225 st. C przez 30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama