Jogurtowe ciasto w białej czekoladzie

Składniki:
1 szklanka białej czekolady połamanej na kawałki,
1 1/2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru pudru,
2 roztrzepane jajka,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
3 łyżki stopionego masła.
Krem:
1/2 szklanki białej czekolady,
1 łyżka tłustej śmietany.
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą wsypać czekoladę. Podgrzewać. Stle mieszać aż się rozpuści. Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić. Wsypać mąkę i cukier. Dodać masło. cukier. Wlać jajka i jogurt. Ucierać gładkiej masy. Dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Tortownicę z otworem w środku wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto. Piec 50 minut. Zostawić ciasto w blasze 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystygnięcia. Krem: włożyć czekoladę i śmietanę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ciasta.

