Drożdżowe bułeczki

Opublikowano: 30.03.2008, 22:55
Reklama
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mleka,
510 dag margaryny,
3 łyżki cukru,
1 jajo,
1 białko,
5 dag drożdży,
1 łyżeczka soli,
tłuszcz i mąka do blachy.
Przygotowanie:
Z połowy mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, mlekiem, cukrem, jajem i solą. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Uformować kulki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Posypać bułką tartą. Ułozyć kulki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym białkiem. Piec 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama

