Czy wiesz, że nazwa hamburger wzięła się od nazwy miasta - Hamburg?
Hamburger jako potrawa i jako słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.

Hamburger nie ma nic wspólnego z szynką (ang. ham). Historia najsłynniejszego "kotleta" na świecie sięga początku XIXw i ma swój początek u Tatarów. Tatarzy bowiem wkładali wołowinę pod siodła i po w ten sposób rozgniatali ją na miazgę. Następnie mięso zeskrobywano, przyprawiano i pieczono. (Smacznego)Pomysł na mielone mięso dotarł do Hamburga, gdzie kucharze zaczęli przyrządzać z niego pierwsze potrawy.
"Mięso z Hamburga" dzięki imigrantom trafiłow w końcu do Stanów Zjednoczonych. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji przygotowano je w 1838 roku, natomiast pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg steaku" opublikowana została dopiero 50 lat później. W 1903 roku podano pierwszego hamburgera w bułce, a dopiero w 1921 roku powstała pierwsza restauracja w której podawano głównie hamburgery. Zdjęcie: Copyright photoxpress.com

