Czy wiesz, że mleko łagodzi ostrość papryczki chili, a woda pogarsza sprawę?
Papryczka chili pochodzi z Peru i używana jest jako przyprawa. Dojrzała ma bardzo czerwony kolor i bardzo ostry smak.

Kapsaicyna, to substancja odpowiedzialna za uczucie "palenia" po zjedzeniu papryczki chili. Mleko neutralizuje jej działanie. Natomiast popicie wodą powoduje dokładniejsze rozprowadzenie ostrego smaku w całej jamie ustnej, co pogarsza nieprzyjemne wrażenia.Kapsaicyna jest ciekawą substancją o ciągle niedokładnie poznanym działaniu.
1. Odchudza. Zapobiega wchłanianiu się tłuszczów do lipocytów (komórek tłuszczowych).
2. Ogrzewa. Nie tylko poprzez podrażnienie nerwów czuciowych, ale również poprzez nasilanie termogenezy w mięśniach.
3. Działa przeciwbólowo. To działanie jest wciąż testowane w laboratoriach.Zdjęcie: Copyright PhotoXpress.comAutor: ~mar

