Reklama
Składniki:

- 20 dag makaronu kolanka z falbanką
- 1, 2 l odtłuszczonego rosołu (może być z kostki)
- 4 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- kilka pomidorków koktajlowych
- cukier
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Zagotuj rosół. Pomidory sparz, obierz ze skórki, zmiksuj i dodaj do rosołu. Dopraw koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut. Wlej śmietanę z mąką i mieszając, zagotuj.

Reklama

2. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody
możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku. Włóż do talerzy
i zalej zupą. Posyp natką. Udekoruj pomidorkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...