Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,4 kg miąższu dyni
  • cebula
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szklanka soku jabłkowego
  • 3 kostki rosołowe
  • gałka muszkatołowa
  • mielony cynamon
  • cukier
  • pieprz Cayenne
  • groszek ptysiowy
  • natka do dekoracji
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj. Zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i pociętą w kostkę dynię. Zalej sokiem jabłkowym oraz taką ilością wody, aby całkowicie przykryła dynię. Dołóż kostki rosołowe. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 35 minut (aż dynia będzie miękka).
  2. Rozgotowane warzywa zmiksuj w wywarze. Dopraw solą, pieprzem czarnym i Cayenne, cynamonem oraz gałką muszkatołową.
  3. Gotową zupę podawaj w bulionówkach. Każdą porcję posyp groszkiem ptysiowym oraz listkami natki.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...