Zupa cytrynowa z ryżem
Do owocowej zupy najlepszym dodatkiem jest ryż

- Irena Piotrak
Przygotowanie i gotowanie 50 min * 1 porcja – ok. 250 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 25 dag cielęciny lub kurczaka
- po 1 pietruszce i marchewce
- por
- cebula
- liść laurowy
- 2 cytryny
- 1,7 l wody
- zielenina
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 żółtka
- 10 dag ryżu
- łyżka masła
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, zalej zimną wodą, posól, włóż liść laurowy, gotuj na małym ogniu, po 30 min dodaj obrane warzywa, gotuj jeszcze ok. 25 min, aż będą miękkie, rosół przecedź.
2. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i sokiem z jednej cytryny (drugą pokrój w plasterki do dekoracji), wlej do rosołu, chwilę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, przypraw.
3. Ryż ugotuj, dodając masło, rozłóż do miseczek, zalej zupą, udekoruj plasterkami cytryny i zieleniną.
Kulinarne inspiracje - forum >>