Rosół z imbirem i cytryną
Klasyczna zupa z nutką orientu

- Irena Piotrak
Składniki:
- 2 korpusy z kurczaków
- 2 marchewki
- kawałek selera
- por, pietruszka
- 2–3 cm kawałek świeżego imbiru
- cytryna (sok i plasterki)
- makaron
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Umyte korpusy włożyć do dużego garnka, zalać 2 l wody. Gotować 20 minut. Łyżką cedzakową zdjąć tworzącą się na powierzchni pianę.
2. Warzywa umyć, pokroić na kawałki. Dodać do rosołu, gotować, aż będą miękkie. Rosół doprawić solą, pieprzem, startym imbirem i łyżką soku z cytryny, chwilę pogotować.
3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu producenta na opakowaniu.
4. Rozłożyć po porcji makaronu na talerze, zalać gorącym rosołem. Udekorować plasterkami ugotowanej marchewki, gałązką natki i plasterkiem cytryny.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>