Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 mała dynia
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki masła
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i dynię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by pokryła warzywa, nie więcej.
  2. Garnek wstawiamy na palnik. Gotujemy warzywa do momentu, kiedy będą miękkie.
  3. Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy sól, pieprz oraz masło. Gotujemy jeszcze około 15 minut.
  4. Następnie dodajemy puszkę pomidorów. Czekamy aż zupa się zagotuje.
  5. Zestawimy zupę z palnika i blendujemy. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem do smaku. Dodajemy szczyptę pieprzu chili cayenne. Mieszamy.
  6. Zupę podajemy ryżem, pestkami dyni lub grzankami. Jeśli wyszła zbyt ostra, można po nałożeniu na talerz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany 12%.
Reklama

Zobacz także:

Zupa z dyni po tajsku

Zupa z dyni przepisu Magdy Gessler

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...