Reklama
Ilość kalorii: 580
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • duży kurczak
  • 2 porcje włoszczyzny z małym kawałkiem włoskiej kapusty
  • cebula
  • 2–3 liście laurowe
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 8–10 ziaren pieprzu
  • 2–3 gałązki świeżego lubczyku (lub łyżka suszonego)
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • 1–2 suszone podgrzybki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 goździki
  • suszony tymianek i estragon
  • sól
  • 4 torebki ryżu (po 10 dag)
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyj, oczyść, natrzyj tymiankiem i estragonem. Włóż do garnka i zalej zimną wodą (ok. 2,5 l). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, obrane ząbki czosnku, umyte grzybki i sól do smaku.
  2. Gotuj 5 minut. Sitkiem zbierz szumowiny. Włoszczyznę oczyść, pokrój i dodaj do kurczaka. Z cebuli zdejmij zewnętrzne łupiny, opal nad ogniem, naszpikuj goździkami i włóż do garnka. Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj ok. 2 godziny – rosół powinien tylko lekko „mrugać”.
  3. Torebki z ryżem ugotuj w osolonej wodzie, osącz, włóż do rosołu i podgrzej. Rosół z ryżem wlej na ogrzane talerze. Kurczaka podziel na porcje i włóż po kawałku do każdej porcji. Posyp natką.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...