Reklama

Przygotowanie ok. 25 min
Porcja ok. 240 kcal

Reklama

Przepis na 4 porcje sałatki z botwiny i fety:

  • pęczek botwinki
  • 10 dag sałaty masłowej
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej
  • 10 dag fety
  • 1/3 puszki kukurydzy

Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy np. sarepskiej
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Reklama

Sposób wykonania sałatki z botwiny:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem i odstaw na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  2. Z botwinki odetnij część z buraczkami. Umyj liście, delikatnie osusz ściereczką i posiekaj razem z łodyżkami. Sałatę opłucz, odwiruj z wody, a następne pokrój na wąskie paski. Fetę pokrój w słupki. Plasterki szynki przekrój wzdłuż. Botwinkę wymieszaj z sałatą, polej sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, posyp fetą i osączoną z zalewy kukurydzą.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...