Reklama

Przetwory z winogron mogą być przygotowywane zarówno z ciemnych, jak i zielonych owoców. W sklepach przez cały rok możemy kupować te sprowadzane z zagranicy. Warto jednak wykorzystać sezon na polskie winogrona i zatrzymać ich smak na dłużej przygotowując pyszne dżemy, konfitury, soki i nalewki!

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na konfiturę z winogron
  2. Przepis na dżem z winogron
  3. Przepis na dżem z winogron bez cukru
  4. Przepis na sok z winogron na zimę

Przepis na konfiturę z winogron

Składniki:

  • 1 kg winogron ciemnych,
  • 1 kg cukru,
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • kawałek wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Z owoców usuń pestki. Winogrona przełóż do garnka, zasyp cukrem, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.
  2. Dodaj szklankę wody i smaż na średnim ogniu przez około 30 minut.
  3. Po tym czasie zwiększ ogień i smaż, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszaj i zbieraj pianę.
  4. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i laskę wanilii. Smaż jeszcze 5 minut.
  5. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do następnego dnia.
  6. Zimną konfiturę z winogron przełóż do wyparzonych słoików, zalej łyżeczką spirytusu i szczelnie zamknij.
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z winogron

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 200 g cukru,
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj i przełóż do garnka. Zasyp je cukrem, nakryj ściereczką i odstaw na 2 godziny, aby owoce puściły sok.
  2. Garnek z owocami postaw na ogniu i zagotuj, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj sok z cytryn.
  3. Rozgotowane owoce przetrzyj przez sito tak, by zostały na nim pestki i skórki.
  4. Gorący dżem z winogron przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem winogronowy bez cukru

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • laska wanilii,
  • 100 ml wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj i przełóż do garnka.
  2. Dodaj wodę, kardamon, laskę wanilii i i zagotuj, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach dodaj sok z cytryny.
  3. Gotuj do momentu, aż owoce się rozgotują - zajmie ci to około godziny.
  4. Owoce przetrzyj przez sito.
  5. Gorący dżem z winogron bez cukru przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.

Przepis na sok z winogron na zimę

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron,
  • 300 g cukru,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj, przebierz i oddziel od gałązek.
  2. Na dno garnka wlej wodę, dodaj owoce i zasyp je cukrem.
  3. Gotuj do momentu, aż winogrona się rozpadną - powinno to zająć około 30 minut.
  4. Powstały sok przetrzyj przez sitko.
  5. Sok z winogron przelej do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzuj około 15 minut.
przepis na sok z winogron

fot. Adobe Stock

Reklama

Przepisy na przetwory z winogron:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...