Reklama

Konfitura z borówki brusznicy, czyli z czerwonej borówki leśnej, zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina przetwory z żurawiny. Ma także podobne zastosowanie – świetnie smakuje jako dodatek do mięs i serów, w tym smażonego camemberta czy grillowanego oscypka.

Reklama

Spis treści:

  1. Łatwy przepis na konfiturę z borówki brusznicy
  2. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięs
  3. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką
  4. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do ciast

Łatwa konfitura z borówki brusznicy

Jeśli chcesz, aby w konfiturze z borówki brusznicy niektóre owoce pozostały w całości, zamiast mieszania – potrząsaj od czasu do czasu rondlem.

Składniki:

  • 2 szklanki borówki leśnej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlej 2 łyżki wody i wrzuć umyte owoce. Smaż owoce na wolnym ogniu, po 10 minutach wsyp cukier i smaż dalej mieszając, aby się nie przypaliły.
  2. Konfiturę z borówki brusznicy przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.
fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy do mięsa i serów

Aby cukier nie stłumił lekko kwaśnego smaku borówki brusznicy, wystarczy pół szklanki cukru. Taka konfitura świetnie będzie pasować do mięs i serów - na zimno i na ciepło.

Składniki:

  • 2 szklanki borówki brusznicy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek wody,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce borówki brusznicy umyj i sparz na sicie.
  2. Do garnka wlej wodę, wrzuć owoce i smaż na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Kiedy część wody odparuje – dodaj cukier i smaż dalej pod przykryciem. Dodaj sok z cytryny.
  4. Gdy owoce częściowo się rozgotują, zdejmij z ognia i przełóż do słoików. Słoiczki pasteryzuj przez 15 minut.
przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięsa

fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy z gruszką

Składniki:

  • 2 szklanki borówki brusznicy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 duża gruszka,
  • 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z cukrem, aż się rozpuści i powstanie syrop. Wsyp umyte owoce borówki i smaż przez około godziny, aż większość wody odparuje.
  2. Gruszkę pokrój w kostkę i dodaj do borówek. Smaż jeszcze przez około 15 minut stale mieszając, aby się nie przypaliły.
  3. Konfiturę z borówki brusznicy i gruszki przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i podstaw do góry dnem do ostygnięcia.
przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką

fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy do ciasta

Ten przepis można wykorzystać jako nadzienie do rogalików, pączków i ciastek.

Składniki:

  • 2 szklanki brusznicy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 3 goździki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, borówkę przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.
  2. Przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj przez około 20 minut, dodaj goździki i pokrojone jabłka.
  3. Smaż mieszając, aby się nie przypaliły.
  4. Po kolejnych 20 minutach przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...