Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 80 dag żółtych śliwek,
  • 60 dag cukru,
  • skórka z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • pektyna.
Reklama
Przygotowanie:
  1. 80 dag śliwek pokrój na kawałki, zasyp 50 dag cukru, dodaj skórkę i sok z cytryny. Zagotuj, smaż, mieszając, 20 min. Odstaw na noc. Smaż 30 min.
  2. 10 dag cukru połącz z opakowaniem pektyny (na 1 kg owoców) i dodaj do śliwek. Smaż około 5 minut. Usuń pianę, nałóż do słoików.
  3. Słoki z dżemem ze śliwek pasteryzuj 20 minut w piekarniku.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na przetwory ze śliwek:
Przepis na słodki kompot ze śliwek Najlepsze śliwki w occie

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...