Ziemniaczane bułeczki z mięsem i pieczarkami - przepis
Ziemniaczane bułeczki z mięsem i pieczarkami mogą być smacznym dodatkiem do wiosennych zup lub pożywną przekąską między posiłkami.

- Janina Kowalska
Opublikowano: 16.05.2013, 07:20
Reklama
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Farsz:
- duże udko z kurczaka
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 małych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Reklama
Ciasto:
- duży ziemniak
- 2,5 dag drożdży
- 200 ml letniej wody
- 40 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki
- soli
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Reklama
- Udko ugotować w wodzie z listkiem laurowym i zielem. Oddzielić mięso od kości i drobno pokroić.
- Posiekane pieczarki usmażyć na oleju, dodać mięso, rozmaryn, natkę. Farsz doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
- Ziemniaka ugotować, dobrze odparować. Gorącego rozgnieść widelcem, lekko przestudzić, wymieszać z drożdżami, wodą, solą, cukrem. Dodać mąkę, wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto podzielić na 10 części. Uformować placuszki, nadziać je farszem i skleić brzegi tworząc paluchy. Ułożyć na blasze, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Bułeczki piec ok. 30 min w 200°C.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...