Pasztet - 20 najlepszych przepisów
Najpopularniejszą wersją przygotowywania pasztetu jest ten pieczony w formie i podawany w jednym kawałku. Najczęściej doprawiony jest gałką muszkatołową, cząbrem, tymiankiem i pieprzem.

Pasztet to tradycyjna potrawa przyrządzana najczęściej z różnych rodzajów mięs - drobiu, wieprzowiny i podrobów. Do połączenia składników używa się jajek, bułki tartej, kaszy jaglanej lub płatków owsianych. Mięsne pasztety najczęściej doprawia się gałką muszkatołową, cząbrem, tymiankiem, pieprzem i imbirem.
Znana jest również ich warzywna wersja - wegetariańskie pasztety przygotowuje się z warzyw strączkowych, korzeniowych z dodatkiem wyrazistych przypraw.
Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale historyczną krainą pasztetu jest bez wątpienia Francja - to stamtąd pochodzą pierwsze przepisy, które znamy w dzisiejszej kuchni. Opierały się głównie na wołowinie i dziczyźnie i najrozmaitszych dodatkach - m.in. grzybach i suszonych owocach.
Pierwotnie pieczone były niemal zawsze w cieście - kruchym, drożdżowym albo francuskim i podawane były na ciepło. W Polsce pasztety ukochał sobie Jan III Sobieski, który był miłośnikiem francuskiej kuchni.
Obecnie najpopularniejszą formą przygotowywania pasztetu jest ten pieczony w formie i podawany w jednym kawałku. Jada go zarówno na ciepło jak i na zimno w towarzystwie kiszonych ogórków, grzybów z octu albo słodkich dodatków - dżemów i konfitur.