Reklama

Zrobienie pasty jajecznej zajmie ci nie więcej niż 20 minut - 10 minut z tego czasu zajmuje ugotowanie jajek na twardo i ich wystudzenie.

Reklama

Tradycyjny przepis na pastę jajeczną zawiera majonez, ale możesz go nieco zmodyfikować i np. przygotować ją na bazie twarogu i śmietany lub w wersji dietetycznej - na bazie jogurtu.

Na kanapkach z pastą jajeczną możesz ułożyć listki sałaty, plasterki pomidora, surowego lub kiszonego ogórka, rzodkiewki albo posypać ją posiekaną natką.

Spis treści:

  1. Przepis na pastę jajeczną tradycyjną
  2. Przepis na pastę jajeczną z dodatkami
  3. Przepis na pastę jajeczną fit (bez majonezu)

Jak zrobić pastę jajeczną tradycyjną?

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 mała dymka ze szczypiorem,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Zalej zimną wodą, odstaw, aby ostygły. Następnie obierz, a potem drobno posiekaj lub nawet zmiksuj na pastę.
  3. Posiekaj cebulkę razem ze szczypiorkiem, dodaj do jajek.
  4. Następnie dołóż musztardę oraz majonez.
  5. Dokładnie wymieszaj (jeśli pasta wyszła ci zbyt gęsta, możesz dołożyć 1–2 łyżeczki jogurtu naturalnego).
  6. Dopraw solą i pieprzem.
domowa pasta jajeczna

fot. pasta jajeczna/Adobe Stock, FomaA

Jak zrobić pastę jajeczną z dodatkami?

Jajka uwielbiają dodatki. Świetnie komponują się z szynką, rybami (szczególnie wędzonymi) czy warzywami - rzodkiewką.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • puszka szprotek w oleju,
  • 2 ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekane szprotki (bez oleju) i wymieszaj całość razem z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka.
  3. Dopraw pastę jajeczną solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Jak zrobić pastę jajeczną fit?

Do pasty jajecznej nie musisz dodawać majonezu. Zamiast niego możesz dodać odrobinę oliwy, półtłusty twaróg wymieszany ze śmietaną, albo przygotować pastę w wersji fit - wyłącznie z dodatkiem jogurtu.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Przełóż do miski.
  2. Posiekaj w drobniutką kostkę ogórka i dodaj do jajek.
  3. Dodaj do pasty jajecznej jogurt, musztardę, sok z cytryny i koperek.
fot. pasta jajeczna/Adobe Stock, Анна Журавлева
Reklama

Czytaj także:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...