Kasza jaglana z groszkiem i kolendrą - przepis składniki i przygotowanie
Sprawdź wielkanocny przepis Beaty Pawlikowskiej!

Opublikowano: 01.03.2013, 16:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki tartej marchewki
- kilka gałązek naci pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1 garść świeżej kolendry
Reklama
Przygotowanie:
W książce Beaty Pawlikowskiej pod tytułem "Szczęśliwe garnki Extra" znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów! Zobaczcie jeden z nich!
- Do garnka wlej ok. dwóch szklanek gorącej wody, zagotuj
- Dodaj marchewkę startą na wiórki, opłukany zielony groszek i opłukaną kaszę jaglaną
- Wymieszaj, gotuj przez kilka minut
- Dodaj liść laurowy, lubczyk i suszoną kolendrę
- Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
- Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli - gotuj przez co najmniej minutę
- Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki - gotuj przez co najmniej minutę
- Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby kasza miała miejsce urosnąć
- Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 10–15 minut – aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
Więcej świetnych przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w książce "Szczęśliwe garnki Extra" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...