Grzanki ziołowe z grilla - 3 najlepsze przepisy
Grzanki ziołowe z grilla są proste i szybkie w przygotowaniu - pokrojenie składników i grillowanie nie zajmie ci więcej niż 10 minut.

Opublikowano: 03.08.2020, 12:12
Reklama
Grzanki ziołowe z grilla to doskonała baza do przygotowania przystawek na jeden kęs, czyli tak zwanych fingerfoodów. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest ten z awokado i łososiem a także z pomidorami i czosnkiem (bruschetta).
Reklama
Grzanki z grilla to również świetny dodatek do sałatek - jeśli dbasz o linię, wykorzystaj przepis na grzanki ziołowe w wersji fit - białe pieczywo zastąp razowym i znacząco zmniejsz ilość tłuszczu.
Spis treści:
- Przepis na grzanki ziołowe z grilla
- Przepis na grzanki ziołowe z grilla w wersji fit
- Przepis na bruschettę na grzankach ziołowych z grilla
Przepis na grzanki ziołowe z grilla
Składniki:
- 8 kromek bułki wrocławskiej,
- 3 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- gałązka świeżego oregano,
- gałązka świeżego tymianku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ząbek czosnku obierz, zmiażdż w prasce. Utrzyj z oregano, tymiankiem, masłem i solą.
- Przygotowanym masłem smaruj z dwóch stron każdą kromkę pieczywa.
- Kładź je na ruszcie grilla i piecz na złoty kolor z obu stron.
- Grzanki ziołowe z grilla mogą stanowić samodzielne danie - jeśli dodamy do nich np. warzywne ratatouille, albo być jedynie dodatkiem do głównego posiłku.
Przepis na grzanki ziołowe z grilla w wersji fit
Składniki:
- 8 kromek razowego pieczywa,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- ulubione świeże zioła - u nas rozmaryn,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj razem z oliwą, sokiem z cytryny, świeżym rozmarynem i solą.
- Za pomocą silikonowego pędzelka nałóż przygotowaną mieszankę na każdą kromkę - tylko na jednej ze stron.
- Grzanki ziołowe kładź na grillu i piecz na złoty kolor przez około 3 minuty.

Przepis na bruschettę na grzankach ziołowych z grilla
Składniki:
- grzanki z pierwszego przepisu,
- 2 dojrzałe pomidory,
- świeża bazylia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj do nich oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno porwaną bazylię i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na przygotowane wcześniej grzanki ziołowe nałóż łyżkę pomidorowej mieszanki.
- Bruschetta świetnie sprawdzi się jako niedzielne śniadanie albo jako jedna z przystawek na przyjęciu.

Reklama
Sprawdź przepisy, do których pasują grzanki ziołowe z grilla:
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...