Reklama

Grzanki ziołowe z grilla to doskonała baza do przygotowania przystawek na jeden kęs, czyli tak zwanych fingerfoodów. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest ten z awokado i łososiem a także z pomidorami i czosnkiem (bruschetta).

Reklama

Grzanki z grilla to również świetny dodatek do sałatek - jeśli dbasz o linię, wykorzystaj przepis na grzanki ziołowe w wersji fit - białe pieczywo zastąp razowym i znacząco zmniejsz ilość tłuszczu.

Spis treści:

  1. Przepis na grzanki ziołowe z grilla
  2. Przepis na grzanki ziołowe z grilla w wersji fit
  3. Przepis na bruschettę na grzankach ziołowych z grilla

Przepis na grzanki ziołowe z grilla

Składniki:

  • 8 kromek bułki wrocławskiej,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • gałązka świeżego oregano,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ząbek czosnku obierz, zmiażdż w prasce. Utrzyj z oregano, tymiankiem, masłem i solą.
  2. Przygotowanym masłem smaruj z dwóch stron każdą kromkę pieczywa.
  3. Kładź je na ruszcie grilla i piecz na złoty kolor z obu stron.
  4. Grzanki ziołowe z grilla mogą stanowić samodzielne danie - jeśli dodamy do nich np. warzywne ratatouille, albo być jedynie dodatkiem do głównego posiłku.

Przepis na grzanki ziołowe z grilla w wersji fit

Składniki:

  • 8 kromek razowego pieczywa,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ulubione świeże zioła - u nas rozmaryn,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj razem z oliwą, sokiem z cytryny, świeżym rozmarynem i solą.
  2. Za pomocą silikonowego pędzelka nałóż przygotowaną mieszankę na każdą kromkę - tylko na jednej ze stron.
  3. Grzanki ziołowe kładź na grillu i piecz na złoty kolor przez około 3 minuty.
fot. Adobe Stock

Przepis na bruschettę na grzankach ziołowych z grilla

Składniki:

  • grzanki z pierwszego przepisu,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • świeża bazylia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miseczki.
  2. Dodaj do nich oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno porwaną bazylię i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Na przygotowane wcześniej grzanki ziołowe nałóż łyżkę pomidorowej mieszanki.
  4. Bruschetta świetnie sprawdzi się jako niedzielne śniadanie albo jako jedna z przystawek na przyjęciu.
fot. Adobe Stock
Reklama

Sprawdź przepisy, do których pasują grzanki ziołowe z grilla:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...