Reklama
Ilość kalorii: 560
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • mała puszka kawioru
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszaj, do połowy wkrusz drożdże, wlej letnie mleko. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Dodaj resztę mąki, połowę stopionego masła, jajka i sól. Całość dokładnie wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Patelnię smaruj masłem i smaż na niej małe placuszki. Ciepłe podawaj np. z osoloną śmietaną i kawiorem.
Reklama
Reklama
Reklama