"}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/s132719-7effb8f.jpg","width":205,"height":154,"title":"s132719-7effb8f","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.751219512195122,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/s232719-718c8b8.jpg","width":205,"height":154,"title":"s232719-718c8b8","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.751219512195122,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/s332719-d4c1aa3.jpg","width":205,"height":154,"title":"s332719-d4c1aa3","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.751219512195122,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"html","data":{"value":"
\t\"Inspiruje mnie wszystko - przypadkowa rozmowa, miesięcznik kulinarny, inne blogi kulinarne, sezonowe warzywa i owoce, zwykła potrzeba na obiad... Ostatnio mój 4-letni syn widząc zupę powiedział: \"Mamo, ja nie chcę zupy! Chcę ryż z mięsem i sosikiem.\" I tak zrobiłam za dwa dni, było pysznie a syn prosił o dokładkę.\" [CMS_PAGE_BREAK:Zupa wiśniowa] \t
\tZupa wiśniowa
\tSkładniki:
\t\t380 g mrożonych wiśni z pestkami
\t\t1,5 wody
\t\t100 ml śmietanki 30%
\t\t1 łyżka mąki ziemniaczanej
\t\tszczypta soli
\t\t2 łyżki cukru
\t\tłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
"}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/b232719-2ea82b5.jpg","width":625,"height":469,"title":"b232719-2ea82b5","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.7504,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"html","data":{"value":"
\tSposób przygotowania:
\tWodę z wiśniami, solą, cukrem zagotowałam i gotowałam około 10-15 minut. Wyciągnęłam wiśnie z wywaru. Śmietanę wymieszałam z mąką i cienką strużką dodawałam do owocowego wywaru, szybko mieszając. Ciągle mieszając zagotowałam i wyłączyłam gaz. Podałam z makaronem wielozbożowym. [CMS_PAGE_BREAK:Polędwiczka w sosie słodko kwaśnym] \t
\tPolędwiczka w sosie słodko kwaśnym
\tPrzepis zainspirowany daniami z książki “Podróże Kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycje Smaki Potrawy”.
\tSkładniki:
\t\t1 polędwiczka wieprzowa (430 g)
\t\t1 puszka ananasa w kawałkach (380 g netto)
\t\t2 małe ogórki zielone (około 300 g)
\t\t1 papryka zielona
\t\t2 łyżki sosu sojowego jasnego
\t\tolej do smażenia
\t\t2 łyżki mąki ziemniaczanej
\t\t25 ml octu jasnego (cytrynowy)
\t\t1 szklanka wody (+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
"}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/b432719-c3cc50f.jpg","width":625,"height":469,"title":"b432719-c3cc50f","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.7504,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"html","data":{"value":"
\tSposób przygotowania:
\tPaprykę pokroiłam w kostkę, ananasa odsączyłam (nie wylewaj syropu!). Ogórki umyłam i obcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół i wydrążyłam łyżeczką. Skórę na ogórkach zostawiłam i pokroiłam cienko. Polędwiczkę pokroiłam w plastry max 1cm. Oprószyłam 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyłam na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso przełożyłam na talerz z papierem śniadaniowym. Na patelni po mięsku przełożyłam drobno pokrojoną paprykę i smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając.
\tKiedy miałam pewność, że papryka jest miękka, dodałam syrop ananasowy, sos sojowy i ocet. Zagotowałam. Dodałam mięso, ananas, ogórki i mieszając dusiłam, aż ogórek zmięknie. Wodę rozrobiłam z 1 łyżką mąki i dodałam mieszając. W międzyczasie również mąka z mięsa troszkę się uwalnia i może być tak, że trzeba będzie trochę wody dodać, by sos nie był zbyt gęsty. Podałam z makaronem kolanka. [CMS_PAGE_BREAK:Pulpety z rukolą w sosie pomidorowym] \t
\tPulpety z rukolą w sosie pomidorowym
\tSmak i zapach rukoli idealnie pasuje mi jako dodatek do mięs, ale tym razem nie jako sałatka.
"}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/b332719-d1491bd.jpg","width":600,"height":450,"title":"b332719-d1491bd","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.75,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"html","data":{"value":"
\tSposób przygotowania:
\tSzalotki poszatkowałam drobno, rukolę poszarpałam a z chleba obcięłam skórki i pokroiłam w kostkę. Wszystko dodałam do mięsa, dodałam jajko. Dokładnie wyrobiłam, doprawiłam do smaku i odstawiłam na 30-45 minut.
\tPrzygotowałam sobie dodatkowo miskę z wodą i miskę z mąką. Formowałam średniej wielkości kulki i obtaczałam je w mące. Płukałam ręce w wodzie, formowałam kulki, obtaczałam w mące i tak powtarzałam czynność do wykorzystania masy mięsnej.
\tNa patelni z olejem podsmażyłam z dwóch stron na średnim ogniu pulpety, by mąka lekko się zrumieniła. Ściągam z patelni i przygotowuję następną patelnię. Wlewam 2 szklanki wody, zagotowuję wodę i przekładam pulpety. Zmniejszam ogień i duszę chwilę pod przykryciem. Pozostałe 1/2 szklanki wody mieszam z mąką, papryką i koncentratem pomidorowym, tak by nie było grudek. Dodaję na patelnię z pulpetami, mieszam i duszę około 7-9 minut. Sprawdzam smak sosu i ewentualnie doprawiam. Podaję z makaronem tagliatelle polewając danie uzyskanym sosem. [CMS_PAGE_BREAK:Kasza gryczana zapiekana z serem camembert w sosie cebulowo gruszkowym] \t
\tKasza gryczana zapiekana z serem camembert w sosie cebulowo gruszkowym
\tSkładniki:
\t\t300 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec
\t\t200 g drobnych pieczarek
\t\t2 okrągłe sery camembert
\t\t1 duża cebula
\t\t1 mniejsza gruszka
\t\t1,5 szklanki mleka
\t\t1 płaska łyżka mąki pszennej
\t\tolej do smażenia
"}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/b532719-52e9c5f.jpg","width":625,"height":469,"title":"b532719-52e9c5f","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.7504,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"html","data":{"value":"
\tSposób przygotowania:
\tPieczarki dobrze umyłam i pokroiłam na 4 części, podsmażyłam na złoto na 3 łyżkach oleju (na końcu lekko posoliłam). Kaszę gotowałam w lekko osolonej wodzie 10 minut. Każdy krążek sera pokroiłam na 8 równych części. Formę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.
\tOstudzoną kaszę wymieszałam z pieczarkami i przełożyłam do formy wygładzając lekko. Pokrojony ser układałam symetrycznie na kaszy lekko dociskając.
\tCebulę pokroiłam w pióra, gruszkę obrałam wydrążyłam i pokroiłam na 8 części. Przełożyłam na patelnię i dusiłam pod przykryciem około 8 minut na 2-3 łyżkach oleju. Do mleka dodałam mąkę i wymieszałam tak, by nie było grudek. Mleko przelałam na patelnię z cebulą i gruszką i dusiłam ciągle mieszając do miękkości cebuli. Sos przelałam do wysokiego garnuszka i za pomocą blendera rozdrobniłam kawałki dodatków, by był jednolity i gładki.
\tGotowy sos równomiernie rozlewam do formy, w której jest już kasza, pieczarki i camembert. Nagrzewam piekarnik (gazowy) na 230 stopni i piekę 10 minut, zmniejszam do 210 i piekę kolejne 10 minut. Jeśli używasz mniejszej formy czas pieczenia trzeba odpowiednio skrócić. [CMS_PAGE_BREAK:Domowy hamburger z makrelą] \t
\tDomowy hamburger z makrelą
\tPyszne, proste, zdrowe i syte.
\tSkładniki:
\t\tmała bagietka pełnoziarnista
\t\tpłat wędzonej na ciepło makreli
\t\t1 łyżeczka czerwonego pesto
\t\tmasło Lurpak klasyczne
\t\t3-4 plastry ogórka świeżego
\t\t2 łyżki kiełków rzodkiewki
\t\tliść sałaty masłowej
"}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/b132719-fd3e098.jpg","width":625,"height":469,"title":"b132719-fd3e098","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":0.7504,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"html","data":{"value":"
\tSposób przygotowania:
\tBagietkę przekroiłam na pół, posmarowałam na każdej połówce masłem i pesto. Na dolnej części bułki układałam sałatę, rybę, ogórki, kiełki i zamknęłam kanapkę górną częścią bułki. [CMS_PAGE_BREAK:Wywiad z Krystyną Gerc, autorką bloga Co na obiad?] \t
\tWywiad z Krystyną Gerc, autorką bloga Co na obiad?
\tOd jak dawna Pani bloguje i skąd pomysł na blogowanie?
\tOd stycznia 2011 roku. Kiedy syn skończył rok i zamieszkaliśmy z Babcią moje gotowanie stało się ważną częścią życia. Chciałam poprzez blog zapisywać sobie przepisy, które okazywały się pyszne, a które pierwszy raz robiłam. Blogowanie jest wspaniałą metodą na kontakt z innymi ludźmi o podobnych zainteresowaniach, bardzo cenię sobie konstruktywną krytykę, która ponosi mój poziom przepisów.
"}},{"type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/m632719-2622d41.jpg","width":310,"height":465,"title":"m632719-2622d41","alt":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","aspectRatio":1.5,"caption":null,"contain":"all","sourceName":null}},{"type":"html","data":{"value":"
\tJaką kuchnię Pani preferuje - gotować i konsumować?
\tLubię gotować z ogólnodostępnych produktów, z regionalnych warzyw i owoców. Mam potrzebę łamać stereotypy dań, nie zapominam też o tradycyjnych smakach, które powstały w moim domu rodzinnym. Gotowanie i konsumowanie z mojego punktu widzenia nie było niczym ciekawym do \tczasu... aż sama miałam nakarmić cztery różne gusta smakowe :) Odebrałam to jako wyzwanie, a teraz o niczym tak dużo nie mówię, jak o pysznej kompozycji smaków :)
\tSkąd czerpie Pani kulinarne inspiracje?
\tInspiruje mnie wszystko - przypadkowa rozmowa, miesięcznik kulinarny, inne blogi kulinarne, sezonowe warzywa i owoce, zwykła potrzeba na obiad... Ostatnio mój 4-letni syn widząc zupę powiedział: \"Mamo, ja nie chcę zupy! Chcę ryż z mięsem i sosikiem.\" I tak zrobiłam za dwa dni, było pysznie a syn prosił o dokładkę.
\tTak, dzieci żyją w bardzo prostym świecie, bez udawania, metafor. Dziecko zawsze prawdę powie. A czyja opinia jest dla Pani najważniejsza? Wspomniała Pani o konstruktywnej krytyce, którą bardzo Pani ceni. Kogo zatem uważa Pani za najcenniejszego krytyka? Mąż, rodzina, znajomi, czy może czytelnicy Pani bloga?
\tNie mam takiej jednej osoby i muszę dodać, że konstruktywna krytyka działa w 90%, ponieważ każdy z nas ma prawo mieć swoje przyzwyczajenia smakowe i własny gust. Na pewno opinia mojego nienagannego męża, który nie komplementuje próżnie, który wolałby jednak tradycyjne połączenia smaków, który z ogromną rezerwą patrzy na coś nowego na talerzu. Kiedy mój mąż powie, że mu smakuje odbieram to jako swój sukces na wielu płaszczyznach;) Jest też stała grupa czytelników, która poprzez rzeczowy komentarz daje mi do myślenia. Oczywiście każdy ma prawo wejść na mojego bloga i skomentować, to bardzo miłe.
\tCzy ogląda Pani programy kulinarne, ma swojego kulinarnego guru?
\tW sumie największy sentyment mam do Agnieszki Kręglickiej, to dzięki niej zaczęłam się fascynować światem kulinarnym. To wiele lat temu w dodatku do Gazety Wyborczej \"Wysokie Obcasy\" przeczytałam i zrobiłam pierwszy raz klarowane masło. Wtedy coś we mnie się urodziło, pewna świadomość. Dzisiaj korzystam z wielu porad, czytam i oglądam. Szanuję osoby, które potrafią swoją wiedzę przekazać i zarazić pasją, jak np. Karol Okrasa.
\tCo ciekawego możemy znaleźć na Pani blogu oprócz przepisów?
\tSzczerość w opinii. Mój blog jest częścią mnie i bywają wpisy, w których coś opiniuję. Czasami to jest sprzęt AGD lub produkt spożywczy. Mam jednak zasadę, jeśli produkt mi całkowicie nie odpowiada nie piszę o nim. To mój blog i muszę być z nim szczera. Również z szacunku dla czytelnika nie ma mowy tutaj o żadnym naciąganym słowie.
\tDziękuję za wywiad i serdecznie pozdrawiam! \tKrystyna Gerc
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://polki.pl:443"},{"label":"Przepisy","url":"https://polki.pl/przepisy/"},{"label":"Porady kulinarne","url":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/"},{"label":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?"}],"seoMetadata":{"title":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","description":"Co na obiad? Może delikatna polędwiczka w sosie słodko kwaśnym zatopiona w kawałkach ananasa, albo rukola ukryta w mięsnych pulpetach pływających w pomidorowym sosie, bądź kasza gryczana pod pierzynką z camemberta w gruszkowo cebulowym sosie? To tylko kilka propozycji, które specjalnie dla czytelników WeDwoje przedstawia Krystyna Gerc, autorka bloga kulinarnego Co na obiad?","metaTitle":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","metaDescription":"Co na obiad? Może delikatna polędwiczka w sosie słodko kwaśnym zatopiona w kawałkach ananasa, albo rukola ukryta w mięsnych pulpetach pływających w pomidorowym sosie, bądź kasza gryczana pod pierzynką z camemberta w gruszkowo cebulowym sosie? To tylko kilka propozycji, które specjalnie dla czytelników WeDwoje przedstawia Krystyna Gerc, autorka bloga kulinarnego Co na obiad?","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Czy wiesz jak ćwiczyć na piłce?","title":"Czy wiesz jak ćwiczyć na piłce?","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-2d1ea55.jpg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/","permutiveModel":{"category":["porady-kulinarne","przepisy"],"subcategory":["article"],"channel":"przepisy","title":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","article":{"id":"204740","description":"Co na obiad? Może delikatna polędwiczka w sosie słodko kwaśnym zatopiona w kawałkach ananasa, albo rukola ukryta w mięsnych pulpetach pływających w pomidorowym sosie, bądź kasza gryczana pod pierzynką z camemberta w gruszkowo cebulowym sosie? To tylko kilka propozycji, które specjalnie dla czytelników WeDwoje przedstawia Krystyna Gerc, autorka bloga kulinarnego Co na obiad?","type":"article","author":"sylwiamikolajczak","tags":["blog","blog kulinarny","gotowanie","gwiazdy gotują","kulinarne inspiracje"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Zupa%20wi%C5%9Bniowa%2C%20pulpety%20z%20rukol%C4%85%20i%20inne%20pyszno%C5%9Bci%20z%20bloga%20Co%20na%20obiad%3F","tweet":"Zupa%20wi%C5%9Bniowa%2C%20pulpety%20z%20rukol%C4%85%20i%20inne%20pyszno%C5%9Bci%20z%20bloga%20Co%20na%20obiad%3F","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-2d1ea55.jpg","url":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/#Article","@type":"Article","description":"Co na obiad? Może delikatna polędwiczka w sosie słodko kwaśnym zatopiona w kawałkach ananasa, albo rukola ukryta w mięsnych pulpetach pływających w pomidorowym sosie, bądź kasza gryczana pod pierzynką z camemberta w gruszkowo cebulowym sosie? To tylko kilka propozycji, które specjalnie dla czytelników WeDwoje przedstawia Krystyna Gerc, autorka bloga kulinarnego Co na obiad?","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-2d1ea55.jpg?resize=600,400","width":600,"height":400}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/"},"name":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","url":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/","author":[{"@type":"Person","name":"Sylwia Mikołajczak"}],"dateModified":"2025-02-26T11:52:46+01:00","datePublished":"2013-07-23T07:00:54+02:00","headline":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","keywords":"blog, blog kulinarny, gotowanie, gwiazdy gotują, kulinarne inspiracje","publisher":{"@type":"Organization","name":"polki.pl","url":"https://polki.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":75,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/03/cropped-polki-logo-white-8b5cb7f-1035902.png?resize=265,75","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["porady-kulinarne","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"standard","pageid":"204740","primary_cat":"porady-kulinarne","subcat":"article","author":"sylwiamikolajczak","publish_date":"2013-07-23T05:00:54+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["blog","blog-kulinarny","gotowanie","gwiazdy-gotuja","kulinarne-inspiracje"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["porady-kulinarne","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"standard","pageid":"204740","primary_cat":"porady-kulinarne","subcat":"article","posttag":["blog","blog-kulinarny","gotowanie","gwiazdy-gotuja","kulinarne-inspiracje"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"porady-kulinarne"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["porady-kulinarne","przepisy"]},{"key":"tags","value":["blog","blog-kulinarny","gotowanie","gwiazdy-gotuja","kulinarne-inspiracje"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Czy wiesz jak ćwiczyć na piłce?","title":"Czy wiesz jak ćwiczyć na piłce?","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-2d1ea55.jpg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"porady-kulinarne","display":"Porady kulinarne","parent":{"slug":"przepisy","display":"Przepisy"},"taxonomy":"category"},{"slug":"przepisy","display":"Przepisy","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"blog","display":"blog","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"blog-kulinarny","display":"blog kulinarny","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gwiazdy-gotuja","display":"gwiazdy gotują","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kulinarne-inspiracje","display":"kulinarne inspiracje","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"nS2Vh.NI7ab9BLjGRHrCNaSc..muJSQb.EDFeor8OVT.H7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1445623","content_title":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","content_type":"article","publication_date":"2013-07-23T05:00:54+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":204740,"contentName":"Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/","pageType":"Content","siteCategory":"polki.pl/Przepisy/Porady-kulinarne","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Porady-kulinarne","website":"polki-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Przepisy","Porady kulinarne"],"keywords":["blog","blog kulinarny","gotowanie","gwiazdy gotują","kulinarne inspiracje"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"polki","schemaId":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/zupa-wisniowa-pulpety-z-rukola-i-inne-pysznosci-z-bloga-co-na-obiad/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"204740"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Polki.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"0nTg2CcJdyfa71wsQUdLG5mWEvbwyPH6eJVsX5aHUer.g7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"im_warning_notice_widget","props":{"data":{"displayOnAllCategories":false,"categories":["zdrowie","leki","diagnostyka","choroby","cukrzyca","grypa-i-przeziebienie","medycyna-naturalna","nowotwory","pierwsza-pomoc","prawa-pacjenta","psychologia","tarczyca","oczy"],"content":"Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!"},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0fe59064b8b1b7c9a70b2958cd1a4f7a","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"242f481d401ac7b2e9eed2a9ed1fbcdc","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
\r\n
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Zupa wiśniowa, pulpety z rukolą i inne pyszności z bloga Co na obiad?
Co na obiad? Może delikatna polędwiczka w sosie słodko kwaśnym zatopiona w kawałkach ananasa, albo rukola ukryta w mięsnych pulpetach pływających w pomidorowym sosie, bądź kasza gryczana pod pierzynką z camemberta w gruszkowo cebulowym sosie? To tylko kilka propozycji, które specjalnie dla czytelników WeDwoje przedstawia Krystyna Gerc, autorka bloga kulinarnego Co na obiad?
Co na obiad? Może delikatna polędwiczka w sosie słodko kwaśnym zatopiona w kawałkach ananasa, albo rukola ukryta w mięsnych pulpetach pływających w pomidorowym sosie, bądź kasza gryczana pod pierzynką z camemberta w gruszkowo cebulowym sosie? To tylko kilka propozycji, które specjalnie dla czytelników WeDwoje przedstawia Krystyna Gerc, autorka bloga kulinarnego Co na obiad?
Reklama
"Inspiruje mnie wszystko - przypadkowa rozmowa, miesięcznik kulinarny, inne blogi kulinarne, sezonowe warzywa i owoce, zwykła potrzeba na obiad... Ostatnio mój 4-letni syn widząc zupę powiedział: "Mamo, ja nie chcę zupy! Chcę ryż z mięsem i sosikiem." I tak zrobiłam za dwa dni, było pysznie a syn prosił o dokładkę." [CMS_PAGE_BREAK:Zupa wiśniowa]
Zupa wiśniowa
Składniki:
380 g mrożonych wiśni z pestkami
1,5 wody
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
Wodę z wiśniami, solą, cukrem zagotowałam i gotowałam około 10-15 minut. Wyciągnęłam wiśnie z wywaru. Śmietanę wymieszałam z mąką i cienką strużką dodawałam do owocowego wywaru, szybko mieszając. Ciągle mieszając zagotowałam i wyłączyłam gaz. Podałam z makaronem wielozbożowym. [CMS_PAGE_BREAK:Polędwiczka w sosie słodko kwaśnym]
Polędwiczka w sosie słodko kwaśnym
Przepis zainspirowany daniami z książki “Podróże Kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycje Smaki Potrawy”.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (430 g)
1 puszka ananasa w kawałkach (380 g netto)
2 małe ogórki zielone (około 300 g)
1 papryka zielona
2 łyżki sosu sojowego jasnego
olej do smażenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 ml octu jasnego (cytrynowy)
1 szklanka wody (+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroiłam w kostkę, ananasa odsączyłam (nie wylewaj syropu!). Ogórki umyłam i obcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół i wydrążyłam łyżeczką. Skórę na ogórkach zostawiłam i pokroiłam cienko. Polędwiczkę pokroiłam w plastry max 1cm. Oprószyłam 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyłam na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso przełożyłam na talerz z papierem śniadaniowym. Na patelni po mięsku przełożyłam drobno pokrojoną paprykę i smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając.
Kiedy miałam pewność, że papryka jest miękka, dodałam syrop ananasowy, sos sojowy i ocet. Zagotowałam. Dodałam mięso, ananas, ogórki i mieszając dusiłam, aż ogórek zmięknie. Wodę rozrobiłam z 1 łyżką mąki i dodałam mieszając. W międzyczasie również mąka z mięsa troszkę się uwalnia i może być tak, że trzeba będzie trochę wody dodać, by sos nie był zbyt gęsty. Podałam z makaronem kolanka. [CMS_PAGE_BREAK:Pulpety z rukolą w sosie pomidorowym]
Pulpety z rukolą w sosie pomidorowym
Smak i zapach rukoli idealnie pasuje mi jako dodatek do mięs, ale tym razem nie jako sałatka.
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
2 szalotki (lub 1 biała cebula)
2 garście rukoli
1 jajko
1/2 kromki podsuszonego pszenno-żytniego chleba
sól i pieprz
mąka do obtaczania pulpetów (pszenna typ 500)
2-3 łyżki oleju do smażenia
2,5 szklanki zimnej wody
1 czubata łyżka mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Szalotki poszatkowałam drobno, rukolę poszarpałam a z chleba obcięłam skórki i pokroiłam w kostkę. Wszystko dodałam do mięsa, dodałam jajko. Dokładnie wyrobiłam, doprawiłam do smaku i odstawiłam na 30-45 minut.
Przygotowałam sobie dodatkowo miskę z wodą i miskę z mąką. Formowałam średniej wielkości kulki i obtaczałam je w mące. Płukałam ręce w wodzie, formowałam kulki, obtaczałam w mące i tak powtarzałam czynność do wykorzystania masy mięsnej.
Na patelni z olejem podsmażyłam z dwóch stron na średnim ogniu pulpety, by mąka lekko się zrumieniła. Ściągam z patelni i przygotowuję następną patelnię. Wlewam 2 szklanki wody, zagotowuję wodę i przekładam pulpety. Zmniejszam ogień i duszę chwilę pod przykryciem. Pozostałe 1/2 szklanki wody mieszam z mąką, papryką i koncentratem pomidorowym, tak by nie było grudek. Dodaję na patelnię z pulpetami, mieszam i duszę około 7-9 minut. Sprawdzam smak sosu i ewentualnie doprawiam. Podaję z makaronem tagliatelle polewając danie uzyskanym sosem. [CMS_PAGE_BREAK:Kasza gryczana zapiekana z serem camembert w sosie cebulowo gruszkowym]
Kasza gryczana zapiekana z serem camembert w sosie cebulowo gruszkowym
Składniki:
300 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec
200 g drobnych pieczarek
2 okrągłe sery camembert
1 duża cebula
1 mniejsza gruszka
1,5 szklanki mleka
1 płaska łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pieczarki dobrze umyłam i pokroiłam na 4 części, podsmażyłam na złoto na 3 łyżkach oleju (na końcu lekko posoliłam). Kaszę gotowałam w lekko osolonej wodzie 10 minut. Każdy krążek sera pokroiłam na 8 równych części. Formę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.
Ostudzoną kaszę wymieszałam z pieczarkami i przełożyłam do formy wygładzając lekko. Pokrojony ser układałam symetrycznie na kaszy lekko dociskając.
Cebulę pokroiłam w pióra, gruszkę obrałam wydrążyłam i pokroiłam na 8 części. Przełożyłam na patelnię i dusiłam pod przykryciem około 8 minut na 2-3 łyżkach oleju. Do mleka dodałam mąkę i wymieszałam tak, by nie było grudek. Mleko przelałam na patelnię z cebulą i gruszką i dusiłam ciągle mieszając do miękkości cebuli. Sos przelałam do wysokiego garnuszka i za pomocą blendera rozdrobniłam kawałki dodatków, by był jednolity i gładki.
Gotowy sos równomiernie rozlewam do formy, w której jest już kasza, pieczarki i camembert. Nagrzewam piekarnik (gazowy) na 230 stopni i piekę 10 minut, zmniejszam do 210 i piekę kolejne 10 minut. Jeśli używasz mniejszej formy czas pieczenia trzeba odpowiednio skrócić. [CMS_PAGE_BREAK:Domowy hamburger z makrelą]
Domowy hamburger z makrelą
Pyszne, proste, zdrowe i syte.
Składniki:
mała bagietka pełnoziarnista
płat wędzonej na ciepło makreli
1 łyżeczka czerwonego pesto
masło Lurpak klasyczne
3-4 plastry ogórka świeżego
2 łyżki kiełków rzodkiewki
liść sałaty masłowej
Sposób przygotowania:
Bagietkę przekroiłam na pół, posmarowałam na każdej połówce masłem i pesto. Na dolnej części bułki układałam sałatę, rybę, ogórki, kiełki i zamknęłam kanapkę górną częścią bułki. [CMS_PAGE_BREAK:Wywiad z Krystyną Gerc, autorką bloga Co na obiad?]
Wywiad z Krystyną Gerc, autorką bloga Co na obiad?
Od jak dawna Pani bloguje i skąd pomysł na blogowanie?
Od stycznia 2011 roku. Kiedy syn skończył rok i zamieszkaliśmy z Babcią moje gotowanie stało się ważną częścią życia. Chciałam poprzez blog zapisywać sobie przepisy, które okazywały się pyszne, a które pierwszy raz robiłam. Blogowanie jest wspaniałą metodą na kontakt z innymi ludźmi o podobnych zainteresowaniach, bardzo cenię sobie konstruktywną krytykę, która ponosi mój poziom przepisów.
Jaką kuchnię Pani preferuje - gotować i konsumować?
Lubię gotować z ogólnodostępnych produktów, z regionalnych warzyw i owoców. Mam potrzebę łamać stereotypy dań, nie zapominam też o tradycyjnych smakach, które powstały w moim domu rodzinnym. Gotowanie i konsumowanie z mojego punktu widzenia nie było niczym ciekawym do czasu... aż sama miałam nakarmić cztery różne gusta smakowe :) Odebrałam to jako wyzwanie, a teraz o niczym tak dużo nie mówię, jak o pysznej kompozycji smaków :)
Skąd czerpie Pani kulinarne inspiracje?
Inspiruje mnie wszystko - przypadkowa rozmowa, miesięcznik kulinarny, inne blogi kulinarne, sezonowe warzywa i owoce, zwykła potrzeba na obiad... Ostatnio mój 4-letni syn widząc zupę powiedział: "Mamo, ja nie chcę zupy! Chcę ryż z mięsem i sosikiem." I tak zrobiłam za dwa dni, było pysznie a syn prosił o dokładkę.
Tak, dzieci żyją w bardzo prostym świecie, bez udawania, metafor. Dziecko zawsze prawdę powie. A czyja opinia jest dla Pani najważniejsza? Wspomniała Pani o konstruktywnej krytyce, którą bardzo Pani ceni. Kogo zatem uważa Pani za najcenniejszego krytyka? Mąż, rodzina, znajomi, czy może czytelnicy Pani bloga?
Nie mam takiej jednej osoby i muszę dodać, że konstruktywna krytyka działa w 90%, ponieważ każdy z nas ma prawo mieć swoje przyzwyczajenia smakowe i własny gust. Na pewno opinia mojego nienagannego męża, który nie komplementuje próżnie, który wolałby jednak tradycyjne połączenia smaków, który z ogromną rezerwą patrzy na coś nowego na talerzu. Kiedy mój mąż powie, że mu smakuje odbieram to jako swój sukces na wielu płaszczyznach;) Jest też stała grupa czytelników, która poprzez rzeczowy komentarz daje mi do myślenia. Oczywiście każdy ma prawo wejść na mojego bloga i skomentować, to bardzo miłe.
Czy ogląda Pani programy kulinarne, ma swojego kulinarnego guru?
W sumie największy sentyment mam do Agnieszki Kręglickiej, to dzięki niej zaczęłam się fascynować światem kulinarnym. To wiele lat temu w dodatku do Gazety Wyborczej "Wysokie Obcasy" przeczytałam i zrobiłam pierwszy raz klarowane masło. Wtedy coś we mnie się urodziło, pewna świadomość. Dzisiaj korzystam z wielu porad, czytam i oglądam. Szanuję osoby, które potrafią swoją wiedzę przekazać i zarazić pasją, jak np. Karol Okrasa.
Co ciekawego możemy znaleźć na Pani blogu oprócz przepisów?
Szczerość w opinii. Mój blog jest częścią mnie i bywają wpisy, w których coś opiniuję. Czasami to jest sprzęt AGD lub produkt spożywczy. Mam jednak zasadę, jeśli produkt mi całkowicie nie odpowiada nie piszę o nim. To mój blog i muszę być z nim szczera. Również z szacunku dla czytelnika nie ma mowy tutaj o żadnym naciąganym słowie.
Dziękuję za wywiad i serdecznie pozdrawiam! Krystyna Gerc
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.