Polewa czekoladowa - jak zrobić polewę z czekolady
Nie kupuj gotowej polewy w sklepie. Zrób ją sama!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 23.05.2013, 15:54
Reklama
Nie musisz kupować gotowej polewy czekoladowej, bo łatwo zrobisz ją sama. Do rondelka włóż 10 dag pokrojonego na kawałki masła, pół szklanki cukru pudru, po 3 łyżki kakao i wody. Mieszając, całość podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Polewę gotuj jeszcze minutę, by zgęstniała.
Reklama
Co warto wiedzieć o polewie czekoladowej?
- Polewa czekoladowa przedłuża świeżość wypieków i sprawia, że dłużej pozostają wilgotne.
- Aby otrzymać błyszczącą i nie kruszącą się glazurę, do gorącej gotowej lub własnej roboty polewy dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Całość wymieszaj, przestudź, posmaruj nią wierzch i boki ciasta lub tortu.
- Aby polewa czekoladowa nie wsiąkała w ciasto, posmaruj je najpierw cienką warstwą podgrzanej marmolady lub dżemu.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...