Reklama

Nie musisz kupować gotowej polewy czekoladowej, bo łatwo zrobisz ją sama. Do rondelka włóż 10 dag pokrojonego na kawałki masła, pół szklanki cukru pudru, po 3 łyżki kakao i wody. Mieszając, całość podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Polewę gotuj jeszcze minutę, by zgęstniała.

Reklama

Co warto wiedzieć o polewie czekoladowej?

  1. Polewa czekoladowa przedłuża świeżość wypieków i sprawia, że dłużej pozostają wilgotne.
  2. Aby otrzymać błyszczącą i nie kruszącą się glazurę, do gorącej gotowej lub własnej roboty polewy dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Całość wymieszaj, przestudź, posmaruj nią wierzch i boki ciasta lub tortu.
  3. Aby polewa czekoladowa nie wsiąkała w ciasto, posmaruj je najpierw cienką warstwą podgrzanej marmolady lub dżemu.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...