Kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny - smaczny dodatek
Jak zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny? Jak przygotować kandyzowaną skórkę z pomarańczy i do czego ją wykorzystać? Dlaczego nie można używać cytrusów innych niż ekologiczne?

- Redakcja
Opublikowano: 01.04.2014, 09:43
Reklama
Starta skórka z pomarańczy - utrwalisz ją cukrem

Fot. Fotolia
Reklama
Starta skórka z pomarańczy - jak zrobić?
- dokładnie umyj pomarańczę, skórkę delikatnie oczyść przy pomocy szczoteczki
- tarką ścieraj skórkę na średnich lub małych oczkach
- stratą skórkę z pomarańczy wymieszaj z cukrem – będzie można wykorzystać ją innego dnia.
Kandyzowana skórka z pomarańczy w 7 krokach
Przygotuj:
- 6 pomarańczy
- 2 szklanki wody
- 2,5 szklanki cukru
Wykonanie:
- umyj pomarańczę i obierz ze skórki
- usuń białe błonki i gąbczaste części
- sparz skórkę
- pokrój ją w drobne paseczki
- zalej skórkę wodą, wsyp cukier
- gotuj, aż całość zgęstnieje
- zamknij szczelnie w słoiczku.
Zobacz także: Jak szybko obrać pomarańczę i podzielić na cząstki?
Starta skórka cytrynowa - wykorzystasz do wypieków

Fot. Fotolia
Jak zetrzeć skórkę cytrynową?
- umyj owoc i sparz
- zetrzyj skórkę tarką o najdrobniejszych oczkach – wykonuj 2 - 3 ruchy w jednym miejscu, następnie lekko przekręcaj cytrynę
Do czego wykorzystać startą skórkę cytrynową?
- do wypieków – wzbogaci smak sernika
- do dekoracji – skórka zachowuje intensywny żółty kolor, świetnie współgra z masami cukrowymi w pastelowych kolorach oraz z bitą śmietaną
- do herbaty – jest równie aromatyczna jak imbir
Reklama
Zobacz przepis na kiszone cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...