Mango - dlaczego warto je jeść?

Mango, prześliczny owoc-tęcza, nie tylko fantastycznie wygląda. Do zaoferowania ma znacznie więcej. Zobaczcie, dlaczego warto je jeść.

Mango, prześliczny owoc-tęcza, nie tylko fantastycznie wygląda. Do zaoferowania ma znacznie więcej. Zobaczcie, dlaczego warto je jeść.

Mango - dlaczego warto je jeść?

Fot. Fotolia, materiały prasowe Puffins / kolaż Polki.pl

W Indiach, skąd pochodzi, mango symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego powodzenia. U nas wciąż nieco na uboczu, uważane są za symbol egzotyki i luksusu.

Skąd pochodzi mango?

Owoce mango pochodzą z Indii, a do Europy dotarły dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na początku XVI w. na Daleki Wschód. Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, osiągającego nawet 30 metrów wysokości. Niektóre owoce potrafią ważyć nawet 1 kg. Mango, w zależności od odmiany, różnią się kolorem i wielkością, zazwyczaj jednak są wydłużone, nieco spłaszczone i przypominają wielką śliwkę. Mają cienką, zielono-żółto-czerwoną skórkę, której odcienie za każdym razem tworzą własny i niepowtarzalny wzór. Miąższ dojrzałego mango jest pomarańczowo-żółty, bardzo soczysty, słodki, kremowy i gęsty - rozpływa się w ustach. Miesza się w nim aromat terpentyny ze skórką pomarańczy i zapachem rozgrzanego słońcem piasku. Mango najlepiej smakuje z nutą orzeźwienia - lekko schłodzone w lodówce.

Jakie są wartości odżywcze mango?

Mango stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, łagodzące stany zapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworów. Zawiera dużo beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV, a także witaminy C, E i z grupy B, miedź, żelazo, potas i magnez. Owoce mango wykorzystywane są również w kosmetyce - wyciśnięty z nich olejek, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów.

Jakie mango jest lepsze - świeże czy suszone?

W naszej strefie klimatycznej nie możemy niestety cieszyć się owocami mango prosto z drzewa. Często nawet zakup świeżego owocu mango w sklepie okazuje się sporym problemem. Na szczęście na rynku znaleźć można także mango w innych formach – np. kandyzowane, suszone lub puffingowane, czyli suszone próżniowo w podciśnieniu w bardzo niskiej temperaturze. To ostatnie jest godne szczególnej uwagi, ponieważ powstaje w procesie, który pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze, cenne składniki oraz wszystkie naturalne, najbardziej pożądane przez organizm witaminy znajdujące się w świeżym soczystym owocu.

Jak w sklepie wybrać najsłodsze mago?

Świeże, dojrzałe mango powinno być miękkie, mieć jędrną skórkę i wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze, gdy przy końcu szypułki posiada wyczuwalny, przyjemny zapach. Idealne mango nie może być ani za twarde, ani przejrzałe, lecz sprężyste, rumiane.

Na podstawie materiałów prasowych Puffins

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)