Mangalica, to węgierska świnia pastwiskowa. Rasa ta wyhodowana została na Węgrzech w XIX w.
Charakteryzuje się grubym, gęstym, kędzierzawym futrem, o czarnym, białym lub brązowym umaszczeniu. Określane są często, jako wełniste świnki. Osiągają duże rozmiary i mają stosunkowo niewielką głowę z uszami opadającymi do przodu. Są mało wybredne, jedzą zieleninę, warzywa, czy resztki z gospodarstwa domowego. Przez cały rok mogą żyć na pastwisku, w zimie jedynie chronią się w słomie pod niewielkim zadaszeniem.
Fot. dunatv.hu
Fot. budapestfestivals.com, Bestodbudapest.com.
Mięso Mangalicy jest delikatne, bardzo szlachetne i niezbyt ciężkie. Jest uznawane za perłę wśród mięs wieprzowych. Ma specyficzny krwisty, ciemny kolor oraz dużą zawartość słoniny. Mięso tych świń jest smaczniejsze i zdrowsze od chowu tradycyjnego. Jest bardziej soczyste i chociaż zawiera więcej tłuszczu, to ten tłuszcz jest zdecydowanie zdrowszy, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i składem jest bardziej zbliżony do tłuszczy roślinnych. Na Węgrzech mięso i przetwory z Mangalicy są delikatesem i synonimem żywności ekologicznej wysokiej jakości. To jadalne' dziedzictwo narodowe Węgier.
Fot. dunatv.hu
W Polsce Mangalice można zobaczyć np. we wrocławskim zoo.