Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto na pierogi z bobem:

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól
Reklama

Farsz z bobu:

  • 30 dag bobu
  • 25 dag szpinaku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Dodatkowo:

  • prażone pestki dyni
  • olej z pestek dyni
Przygotowanie:
Reklama
  1. Ze składników zagnieść ciasto. Bób ugotować, obrać, posiekać ze zblanszowanym szpinakiem. Dodać posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę, doprawić solą, pieprzem i gałką.
  2. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki o śr. 7 cm. Na 1/2 ułożyć farsz, przykryć resztą krążków, zlepić okrągłe pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 min od wypłynięcia. Posypać pestkami, polać olejem.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...