Wątróbka cielęca smażona z grzybami

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- 50 dag oczyszczonej wątróbki cielęcej
- 1 litr mleka 3,2-proc.
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
- 2 łyżki mąki
- 10 dag pokrojonych w kostkę borowików
- 8 dag kurek
- 8 dag pomidorków czereśniowych
- 4 małe cebule szalotki
- 50 ml półwytrawnego sherry
- sól czosnkowa
- mielone papryki: słodka i ostra
- majeranek
- grubo mielony czarny pieprz
- kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji
Przygotowanie:
1. Umytą i oczyszczoną wątróbkę cielęcą włóż na 4–6 godzin do mleka, a następnie wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój w plastry i oprósz mąką. Na patelni teflonowej rozgrzej 2 łyżki oleju.
2. Usmaż na oleju wątróbki około 3 min z obu stron, aż uzyskają jasnobrązowy kolo, a następnie przełóż na talerz. Na tej samej patelni, mieszając, podsmaż cebulę, grzyby i pomidory czereśniowe.
3. Do tak przygotowanych grzybów dodaj podsmażoną wątróbkę i wlej sherry. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą czosnkową, paprykami majerankiem oraz pieprzem. Podawaj udekorowane gałązkami majeranku.