Reklama
Składniki:

- 4 grube kotlety schabowe
- 30 dag pieczarek n duża cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżeczki parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2/3 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, rozbij na cienkie kotlety, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.

2. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, włóż cebulę, lekko zeszklij, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały sok. Dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę.

Reklama

3. Na rozbitych płatach mięsa rozłóż część pieczarek z cebulą, posyp startym parmezanem, a następnie złóż kotlety na pół i każdy zepnij wykałaczką. Tak przygotowane schabowe panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Dla pewności kotlety możesz panierować dwa razy. Smaż na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawaj z resztą pieczarek.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...