Pyzy z oscypkiem
Pyzy możesz też nadziać farszem mięsnym, grzybowym lub twarogowym

- Irena Piotrak
Przygotowanie ok. 90 min * 1 porcja – ok. 410 kcal
Składniki na 6 porcji:
Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Na farsz:
- 20 dag twarogu
- 5 dag oscypka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Do okraszenia:
- 10 dag wędzonki
- 2 łyżki oleju
- kilka pieczarek
Sposób wykonania:
1. Połowę ziemniaków ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, przeciśnij przez praskę. Resztę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij płyn i odstaw go na kwadrans, by na dnie zebrała się skrobia.
2. Połącz ziemniaki gotowane i surowe, dodaj skrobię, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Zagnieć ciasto.
3. Na farsz twaróg zmiksuj z jajkiem i śmietaną. Cebulę posiekaj, przesmaż na maśle. Dodaj do twarogu razem ze startym oscypkiem, jajkiem i śmietaną. Wymieszaj, dopraw.
4. Z ciasta formuj wałki, krój je na kawałki, zrób z nich placuszki. Każdy nadziej farszem, zlep. Pyzy ugotuj, okraś wędzonką i pieczarkami.
Kulinarne inspiracje - forum >>