Reklama
Ilość kalorii: 100
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 duże cebule,
  • 5 dag suszonych podgrzybków,
  • 10 dag suszonych śliwek,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
Reklama
Przygotowanie:

Kapusta z grzybami i śliwkami to miks nietypowych, przełamujących się smaków. Z pewnością połączenie suszonych owoców i grzybów nie jest oczywiste, ale to jedna z najpyszniejszych wigilijnych potraw.

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na 5 godzin.
  2. Ugotuj grzyby do miękkości.
  3. Kapustę opłucz, drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów oraz wodą, tak aby całość była lekko zakryta.
  4. Gotuj kapustę 20 minut.
  5. Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz.
  6. Gotuj kolejne 30 minut.
  7. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę i dodaj ją do kapusty. Najlepiej, żeby była tylko lekko zeszklona.
  8. Śliwki suszone pokrój na plasterki i dodaj do potrawy.
  9. Kapustę z grzybami i śliwkami gotuj kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
  10. Spróbuj i jeśli uznasz to za potrzebne, jeszcze raz dopraw kapustę z grzybami i śliwkami, najlepiej solą i pieprzem.
Reklama

Zobacz więcej wigilijnych przepisów:
Prawdziwa zupa rybna
Makaron z makiem i bakaliami
Zupa grzybowa wigilijna zabielana

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...