Reklama

Placki z dyni to świetny pomysł na szybki obiad! Zobacz jak zrobić placuszki z dyni na słodko i z czym je podać!

Reklama

Składniki na placuszki z dyni z rodzynkami:

  • kilogram dyni,
  • 100 g rodzynek,
  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia i cukier do posypania gotowych placuszków

Sposób przygotowania słodkich placuszków z dyni:

Pokroić dynię w plastry, wydrążyć pestki, upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°. W międzyczasie namoczyć rodzynki w szklance z gorącą wodą.

Placki z dyni (na słodko)

fot. Fotolia

Upieczoną dynię ostudzić, a następnie wydrążyć z niej miąższ i zmiksować lub rozgnieść na drobniutko widelcem.

Do miski wsypać mąkę , cukier, jajka, odsączone rodzynki, startą skórkę z cytryny, cynamon i sól. Zamieszać wszystkie składniki, a następnie odstawić na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie do masy dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Placki z dyni (na słodko)

fot. Fotolia

Do połowy wysokości patelni wylać olej, rozgrzać i wylewać na niego niewielką ilość masy, tak aby powstały małe placuszki. Przysmażyć z obu stron. Układać na talerzu wyłożonym papierem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać.

Placki z dyni (na słodko)

fot. Fotolia

Reklama

Placuszki z dyni na słodko można podawać z dowolnie wybranymi owocami, które ozdobią talerz, np. figami, czy jagodami. Pyszne będą także ze śmietaną, grantem, polane miodem czy syropem klonowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...