Pieczeń cielęca z kurkami - przepis

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 24.07.2012, 11:13
Reklama
Składniki:
- 1,2 kg cielęciny (udźca, łopatki)
- 40 dag kurek
- duży por
- 10 dag startego parmezanu
- 2–3 łyżki tartej bułki
- jajko
- pół szklanki bulionu grzybowego (z kostki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- sok z cytryny
- tymianek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Kurki oczyść. Por oczyść, posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj kurki. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż, aż kurki puszczą sok. Odparuj większość płynu, ostudź i wymieszaj z parmezanem, tatrą bułką i jajkiem.
- Mięso umyj, oczyść. Rozetnij nie przecinając do końca, tak by powstał duży płat. Rozbij przez folię, formując cienki, prostokątny płat. Natrzyj przekrojonym czosnkiem, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
- Na płacie mięsa ułóż nadzienie i zwiń w roladę. Pieczeń obwiąż nicią kuchenną i obsmaż na oleju. Ułóż w brytfannie, podlej bulionem grzybowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około godziny często polewając najpierw bulionem, a następnie powstałym sosem. Gotową pieczeń pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Usuń nici i pokrój na porcje.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...