Reklama
Czas przygotowania: 210 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 8–10 pieczarek
  • 1 kieliszek białego wina
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 5–6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Przykryj folią spożywczą i lekko spłaszcz, naciskając dłonią. Następnie każdy skrop białym winem wymieszanym z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 1–2 godziny.
  2. Cebulę obierz i potnij w plastry. Oczyszczone pieczarki pokrój na grubsze plasterki. Na każdym filecie ułóż plasterek cebuli i pieczarkę oraz małą gałązkę rozmarynu. Zwiń roladki. Każdą ciasno owiń paseczkami boczku i zepnij wykałaczką.
  3. Ułóż roladki na tackach do grillowania. Wokół rozłóż pozostałe plasterki pieczarek. Piecz około 30 minut, często smarując marynatą z wina. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...