Kurczak w sosie cytrynowym - 3 sprawdzone przepisy
Kurczak w sosie cytrynowym to idealny pomysł na niedzielny obiad. Najprostszą wersję tego dania przygotujesz w niecałe pół godziny.

Opublikowano: 06.04.2021, 10:15
Reklama
Kurczaka w sosie cytrynowym możesz przygotować na 3 sposoby: po chińsku z sosem sojowym i papryczką chili, z kaparami i białym winem albo w wersji fit - pieczonego w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i dodatkiem świeżego rozmarynu.
Reklama
Spis treści:
- Kurczak w sosie cytrynowym po chińsku
- Kurczak w sosie cytrynowym z kaparami
- Kurczak w sosie cytrynowym fit
Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym po chińsku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 2 cebule dymki,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 jajko,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- odrobina mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos cytrynowy do kurczaka:
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 3 łyżki wina ryżowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 3 łyżki sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Mięso umyj i pokrój w grubszą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy razem z sokiem z cytryny, posiekaną papryczką chili, cebulą pokrojoną w piórka (szczypior posiekaj i odłóż na bok) i włóż mięso do marynaty.
- W drugiej miseczce wymieszaj składniki na sos cytrynowy.
- W trzeciej misce wymieszaj roztrzepane jajko z mąką kukurydzianą. Kawałki kurczaka obtocz w mące pszennej, a następnie włóż do jajecznej masy.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Kawałki kurczaka smaż na złoto, co jakiś czas mieszając. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Na patelnię wlej wcześniej przygotowany sos cytrynowy. Smaż minutę, aż cebula będzie delikatnie zrumieniona i dodaj kurczaka. Smaż kolejną minutę i zdejmij patelnię z ognia.
- Kurczaka w sosie cytrynowym po chińsku podawaj z porcją ryżu.

fot. Adobe Stock
Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym z kaparami
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki mąki,
- 100 ml białego wina,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w odrobinie mąki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka na złoto - po 2 minuty z każdej ze stron.
- Na tę samą patelnię wlej wino i gotuj przez 2-3 minuty, aż się nieco zredukuje. Dodaj masło, odcedzone kapary i smaż przez chwilę.
- Ponownie włóż na patelnię mięso, dodaj sok z cytryny i gotuj przez 3 minuty.
- Zestaw danie z ognia.
- Kurczaka w sosie cytrynowymi i kaparami podawaj razem z plasterkami cytryny i posypane natką pietruszki.

fot. Adobe Stock
Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym fit
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- 1 cała cytryna.
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- gałązki świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Kurczaka umyj, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
- Sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek i natrzyj mieszanką kurczaka.
- Mięso przełóż skórką do góry do żaroodpornej formy. Dodaj rozgniecione (nieobrane) ząbki czosnku.
- Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, polej powstałym na dnie naczynia sosem, a na wierzch ułóż plasterki cytryny oraz gałązki rozmarynu i piecz przez kolejne 15 minut.
- Kurczaka w sosie cytrynowym w wersji fit podawaj z brązowym ryżem lub ziemniakami z wody.

Reklama
Więcej przepisów na kurczaka:
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...