Reklama

Kurczaka w sosie cytrynowym możesz przygotować na 3 sposoby: po chińsku z sosem sojowym i papryczką chili, z kaparami i białym winem albo w wersji fit - pieczonego w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i dodatkiem świeżego rozmarynu.

Reklama

Spis treści:

  1. Kurczak w sosie cytrynowym po chińsku
  2. Kurczak w sosie cytrynowym z kaparami
  3. Kurczak w sosie cytrynowym fit

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym po chińsku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 2 cebule dymki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • odrobina mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos cytrynowy do kurczaka:

  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 3 łyżki wina ryżowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso umyj i pokrój w grubszą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  3. W miseczce wymieszaj sos sojowy razem z sokiem z cytryny, posiekaną papryczką chili, cebulą pokrojoną w piórka (szczypior posiekaj i odłóż na bok) i włóż mięso do marynaty.
  4. W drugiej miseczce wymieszaj składniki na sos cytrynowy.
  5. W trzeciej misce wymieszaj roztrzepane jajko z mąką kukurydzianą. Kawałki kurczaka obtocz w mące pszennej, a następnie włóż do jajecznej masy.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Kawałki kurczaka smaż na złoto, co jakiś czas mieszając. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Na patelnię wlej wcześniej przygotowany sos cytrynowy. Smaż minutę, aż cebula będzie delikatnie zrumieniona i dodaj kurczaka. Smaż kolejną minutę i zdejmij patelnię z ognia.
  9. Kurczaka w sosie cytrynowym po chińsku podawaj z porcją ryżu.
przepis na kurczaka w sosie cytrynowym po chińsku

fot. Adobe Stock

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym z kaparami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 ml białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w odrobinie mąki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka na złoto - po 2 minuty z każdej ze stron.
  3. Na tę samą patelnię wlej wino i gotuj przez 2-3 minuty, aż się nieco zredukuje. Dodaj masło, odcedzone kapary i smaż przez chwilę.
  4. Ponownie włóż na patelnię mięso, dodaj sok z cytryny i gotuj przez 3 minuty.
  5. Zestaw danie z ognia.
  6. Kurczaka w sosie cytrynowymi i kaparami podawaj razem z plasterkami cytryny i posypane natką pietruszki.
przepis na kurczaka w sosie cytrynowym z kaparami

fot. Adobe Stock

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym fit

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 cała cytryna.
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  2. Kurczaka umyj, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek i natrzyj mieszanką kurczaka.
  4. Mięso przełóż skórką do góry do żaroodpornej formy. Dodaj rozgniecione (nieobrane) ząbki czosnku.
  5. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, polej powstałym na dnie naczynia sosem, a na wierzch ułóż plasterki cytryny oraz gałązki rozmarynu i piecz przez kolejne 15 minut.
  6. Kurczaka w sosie cytrynowym w wersji fit podawaj z brązowym ryżem lub ziemniakami z wody.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na kurczaka:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...