Reklama
Ilość kalorii: 180
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 25 dag ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilii
  • mała czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę umyj, zalej zimną wodą, odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją al dente 30 min, odcedź i osącz. Cebulę, paprykę i chili obierz, oczyść, opłucz, posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Ciecierzycę zmiksuj. Dodaj posiekaną zieleninę i podsmażone warzywa. Dopraw olejem sezamowym, rozgniecionym czosnkiem, sokiem cytrynowym, curry, solą i pieprzem. Składniki wymieszaj. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodaj do niej 1–2 łyżki mąki.
  2. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz z bułce tartej. Usmaż w głębokim oleju (np. we frytkownicy) na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Kotlety z ciecierzycy podawaj z dowolnym sosem, chlebem pita lub ryżem.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...