Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
Wypróbuj nasz przepis na to oryginalne danie!

- Robert Grotkowski
Opublikowano: 19.09.2013, 09:53
Reklama
Ilość kalorii: 370
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 4 patisony (po ok. 30 dag)
- 3/4 szklanki ryżu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 5 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- duży pomidor, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
- szklanka bulionu warzywnego
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie z kurkumą. Na patelni przesmaż boczek, dodaj paprykę i i cebulę. Smaż kilka minut. Wymieszaj z ryżem, dopraw paprykami, pieprzem i solą.
- Patisony opłucz, odetnij wierzchy, wydrąż. Nafaszeruj ryżem, przykryj wierzchami. Pomidory i miąższ patisonów włóż do garnka, wlej bulion. Ustaw patisony, przykryj i duś 35 minut. Sos zmiksuj i dopraw do smaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...