Curry z paluszków krabowych: przepis
Curry z paluszków krabowych to wyśmienita przekąska w orientalnym stylu.
Opublikowano: 30.03.2008, 14:28
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag paluszków krabowych,
- 2 posiekane cebule,
- 6 papryczek chili,
- 8 ząbków czosnku,
- 300 ml mleczka kokosowego,
- 60 ml oliwy,
- 20 listków curry,
- kawałek imbiru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka chili,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól.
Reklama
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Włożyć listki curry, posiekane papryczki chili, zmiażdżony czosnek, pokrojony w plasterki imbir i gotować 5 minut na małym ogniu.
- Dodać chili w proszku i kurkumę, dolać 200 ml wody i mieszając zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i trzymać na nim przez 8 minut, co jakiś czas mieszać.
- Do potrawy dodać paluszki krabowe i gotować około 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i dusić 3 minuty.
- Doprawić solą, zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, następnie przyprawić sokiem z cytryny. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...